Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han sprudlade inte av glädje"

Annons

Vad vittnena berättat kan han inte redogöra för av utredningsskäl. Men bybor har för journalister uppgett att 66-åringen stod på sin veranda när han sköt mot den 26-årige ryttaren och dennes islandshäst.
– Det är sådant som jag inte kan gå in på. Där måste vi invänta svaren från SKL (Statens Kriminaltekniska Laboratorium), säger Hane.

Till SKL i Linköping skickas en rad uppgifter och prover för analyser och genomgång. Givetvis har även geväret sänts till SKL för ordentlig kontroll.

Olika typer av blodprover har tagits på gevärsmannen. Detta görs rutinmässigt vid grova våldsbrott för att få klarhet i om den misstänkte varit påverkad av alkohol eller narkotika, upplyser Hane.

Uno Hane handlägger utredningen och har hjälp av kollegorna Björne Eklund och Jan-Olov Källström, som också arbetar vid Ludvikapolisen.

Uno Hane hoppas att i nästa vecka kunna hålla ett "rejält förhör" med 66-åringen.

- Bara vi har fått alla svar från teknikerna och från SKL så kan vi hålla förhöret. Det kan komma att ta 20 minuter eller flera timmar, det beror alldeles på hur den som förhörs uppträder. Vissa pratar väldigt snabbt medan det tar längre tid för andra.

Uno Hane har ännu så länge bara träffat gevärsmannen vid ett tillfälle. Det var en kort tid efter skottdramat när 66-åringen fördes in till polishuset i Ludvika.

- Vi träffades under kanske en halvtimme och jag hade under den tiden bland annat ett förhör. Jag kan väl säga att det var inte en person som direkt sprudlade av glädje. Det är naturligtvis tungt att vara misstänkt för ett så grovt brott.

I likhet med advokaten Björn Henriques tvivlar Uno Hane på att åtalet kan läggas fram nästa fredag.

Mängder av uppgifter ska finnas med i ett åtal, rättsintyg måste fram på både den skjutne 26-åringen och hästen och - inte minst viktigt - måste polisen ha fått fullständiga uppgifter från SKL.

- De har redan mer arbete än de behöver. Men givetvis prioriterar de ärenden där någon sitter häktad, konstaterar Uno Hane.

Mer läsning

Annons