Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han regisserade Grandrazzian

Annons

När kommissarie Olle Liljegrens arbetsmetoder avslöjades, inleddes flera internutredningar rörande kommissariens förehavanden i landet.

Två fall rör Dalarna - Grandrazzian och LKC-läckan i Falun.

I båda fallen spelade infiltratören "Bandidosmannen", som är hemmahörande i Falun, en nyckelroll.

Och i båda fallen var kommissarie Olle Liljegren, Bandidosmannens poliskontakt, inblandad.

Den pågående förundersökningen bedrivs av polisens internutredning och i den handlar det i första hand om att klarlägga om Olle Liljegren, med hjälp av "Bandidosmannen", ägnat sig åt att provocera fram brott i Grand- och LKC-fallen.

Olle Liljegren kan i nuläget inte kommentera varken sin egen eller andras roll vid Grandrazzian i Falun. Han hänvisar till polisens internutredning i Umeå.

- Det pågår en förundersökning och jag kan inte föregå den. Annars skulle jag gärna berätta, säger han till Dalarnas Tidningar.

Efter den spektakulära aktionen på Grand berättade hotellanställda att en poliskommissarie från Stockholm, Olle Liljegren, befunnit sig på hotellet före och i samband med tillslaget. Polisens utredare fick veta att Liljegren först rekognoserat konferensrummet och sedan suttit i lobbyn när nationella insatsstyrkan gick in.

I konferenssalen befann sig polisens infiltratör Bandidosmannen som, enligt uppgift, försett vissa av mötesdeltagarna med vapen.

- Jag tror inte att det kommer att läggas någon skuld på varken mig eller honom, säger Olle Liljegren - som i går fick sparken från polisen.

Hans infiltratör, Bandidosmannen, lever i dag med skyddad identitet i ett annat land. För en tid sedan flögs han till Sverige och frihetsberövades, men släpptes efter ett par dagar i häkte. Han är dock fortfarande misstänkt för brott i samband med Grand-razzian samt ett stort heroinbeslag på Gotland. Även där var den nu sparkade kommissarien inblandad.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons