Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han nekar till allt

Annons

Klädd i mörk kavaj och till synes samlad kom 53-åringen in i rättssalen i Falu tingsrätt tillsammans med en tolk och sin advokat Magnus Wahlberg.

Mannen är åtalad för grov våldtäkt och grovt sexuellt tvång mot minderåriga flickor samt olaga hot.

Han har suttit häktad sedan 7 september i år.

Onsdagens rättegång delades upp i två delar. På förmiddagen togs det olaga hotet upp.

Målsäganden, en kvinna på ett fastighetsbolag, berättade för rätten hur hon vid två tillfällen hotats av mannen, som då hyrde lokaler av fastighetsbolaget. Anledningen till hoten och bråken ska enligt kvinnan berott på att fastighetsbolaget krävde att mannen skulle betala uteblivna hyrespengar.

- Första gången var på mitt kontor. Han sa att han hade kontakter som kunde se till att jag försvann, berättar hon för rätten.

Vid ett senare tillfälle ska mannen under ett telefonsamtal sagt att han ska bränna henne och sedan sig själv. Samtalen gällde bland annat ett brandlarm som hade kopplats ur i fastigheten.

Mannens advokat undrade om det inte kan röra sig om ett språkmissförstånd. Att den åtalade menat att om byggnaden börjar brinna så drabbar det även kvinnans företag ekonomiskt.

Hon hävdade bestämt att hon upplevt det som personhot och yrkar på ett skadestånd på 10 000 kronor för kränkning, men mannen förnekar att han någonsin hotat kvinnan.

På eftermiddagen stängdes dörrarna till rättssalen för allmänheten. Då hördes en av de två tonårsflickor, som mannen ska ha våldtagit och på andra sätt utnyttjat sexuellt i en servering på Lugnet i Falun i början av juni 2002.

Händelsen har utretts som en del i kopplerihärvan i Bollnäs, där en 37-årig man från Borlänge var huvudman. Han var kompis med 53-åringen och sammanförde honom med flickorna på Lugnet.

- Han nekar till det också. Säger att han aldrig varit där, säger åklagare Christer Sammens, efter att första rättegångsdagen avslutats.

I dag fortsätter förhandlingarna och då ska den 53-åriga mannen få berätta sin version av det inträffade.

Rätten ska också höra den andra tonårsflickan, som mannen misstänks ha utnyttjat.

Om hon dyker upp, vill säga. Under gårdagens förhandlingar inställde hon sig inte, trots att hon skulle.

- Hur som helst kommer rättegången att fullföljas, säger Christer Sammens.

MARIA SVENSSON

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons