Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han har en enorm karisma"

Annons

Senast hon träffade honom var samma dag som han anhölls av polisen i Dalarna.

24-åriga Katarina Borbos har deltagit på mannens kurser i schamanism och åkt till södra Dalarna på uppföljningssamtal många gånger.

- Jag är en sökande människa, har varit punkrockare, hårdroc-kare, hippie... Jag hade svårt att hitta mig själv och det var så jag kom i kontakt med honom.

Katarina började för några år sedan med en tvådagarskurs i schamanism - något hon beskriver som en enorm upplevelse.

- Vi var mellan åtta och tio personer som deltog. Han berättade om sin tro, att livet är flerdimensionellt och egentligen rätt enkelt att leva. Att det är vi själva som krånglar till livet i onödan.

Katarina tyckte att hon fick gensvar kring sina egna funderingar om livets egentliga mening och fortsatte att åka på återträffar varje månad.

Hon beskriver hur en brokig skara människor träffades i en bygdegård för att prata med varandra och med sin gemensamma ledare.

- Det var allt från barnfamiljer till pensionärer. Vi pratade om sådant som att livet byggs på enkelhet, ärlighet och kärlek.

När jag träffar Katarina sköter hon om sin nyfödde son Maximiliam, hon gifte sig i höstas och utstrålar lugn och lycka. För henne är de andliga träffarna ett avslutat kapitel. I dag ligger fokus på familjen och att bejaka livet.

- Men utan honom hade jag aldrig varit här i dag, säger Katarina eftertänksamt medan hon bläddrar och läser åtalspunkterna mot sin andlige ledare. Åtalspunkter om grova sexuella övergrepp på flera kvinnor.

- Jag blir chockad... Han blev en nära vän... Det här känns svårt att förstå.

Katarina har aldrig känt att mannen har uppträtt påträngande mot henne, och hon har inte heller sett honom närma sig andra kvinnliga deltagare på "fel sätt".

- Men han är otroligt skicklig på att läsa av människor, och eftersom jag inte direkt är svag och bräcklig så förstod han säkert att här fanns inget att hämta.

Hon ruskar på huvudet och suckar. Tankarna går till mannens sambo och barn.

- Stackars, stackars dom.

ANNA-KARIN LITH

Mer läsning

Annons