Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han dömdes till tolv år för polismordet

Annons

Domen mot Mikael Gustafsson innefattar även övergrepp i rättssak sedan han hotat döda en ung kvinna i hennes lägenhet nära mordplatsen.

Det var när han blivit insläppt hos den unga kvinnan han kände sedan tidigare som han gjorde sig skyldig till olaga hot.

Kvinnan, som nu lever under skyddad identitet på hemlig adress, berättade vid rättegången i Falun att hon blivit hotad till livet om hon berättade att Gustafsson kommit till henne med blodiga kläder och skor direkt efter mordet.

Hon gömde kläderna i sin källare. Två dagar senare gick hon till polisen och berättade om händelsen.

Mikael Gustafsson kunde sedan gripas av nationella insatsstyrkan i närheten av Granby Storgård utanför Stockholm. Där hade han varit sedan februari efter att ha blivit dömd till kontraktsvård sedan han skjutit skarpt med gevär i en trappuppgång i Långshyttan på julafton 2003.

Kvinnan får nu sammanlagt 89 600 kronor i skadestånd från 21-åringen.

När rättegången avslutades i Falu tingsrätt för en vecka sedan yrkade vice chefsåklagare Catharina Wikner i sin slutplädering på livstids fängelse för mord på polismannen Ulf Grape i Hedemora.

Falu tingsrätt skriver i sin dom att straffet för mord är fängelse i tio år eller på livstid.

Rätten hänvisar till praxis från Högsta domstolen, HD, om bedömningen av när fängelse på livstid ska dömas ut. Enligt HD handlar det om försvårande omständigheter då gärningsmannen visat synnerlig grymhet.

Falu tingsrätt resonerar sig fram till att mordet på polismannen inte var planerat, utan blev resultatet av ett slumpmässigt möte mellan Ulf Grape och Mikael Gustafsson.

"Inget annat är visat än att gärningen har sprungit fram ur en plötsligt påkommande, besinningslös ilska där Mikael Gustafssons alkoholberusning uppenbarligen spelat en central roll", skriver tingsrätten.

Den konstaterar vidare att händelseförloppet av allt att döma varit relativt kortvarigt och att gärningsmannens psykiska särdrag sannolikt haft betydelse för händelseförloppet.

Vice chefsåklagare Catharina Wikner säger till nyhetsbyrån TT att hon vill fundera innan hon tar ställning till om hon ska överklaga domen eller inte.

Vid rättegången hävdade åklagaren att även om Gustafsson inte kände igen Grape på mordnatten kunde det ha funnits ett uppsåt att döda polismannen.

Mikael Gustafssons advokat Per Borgblad vill också studera domen närmare innan han tar ställning till ett överklagande.

Mer läsning

Annons