Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han är ett kräk"

Annons

Med stor möda sträcker sig den rullstolsbundne 21-åringen - "Peter" - efter Trocaderoflaskan på bordet. Till slut lyckas han greppa den och för den till munnen.

Att han överhuvudtaget kan röra sig betecknar läkarna som ett mirakel - ja, att han ens lever. Kulan sitter kvar i nacken och även om han börjar få tillbaka en viss rörelseförmåga i höger ben och arm är prognoserna fortfarande ovissa. Han minns inget av kvällen på Stella Blu förrän han vaknade på Akademiska sjukhuset.

Av säkerhetsskäl hölls förhandlingarna mot den åtalade 21-åringen - "Thomas" - i polishuset i Falun. Alla åhörare genomsöktes med metalldetektor. Anledningen var det klientel som kunde tänkas besöka rättegången.

Det är en våldsam verklighet de lever i. Kretsen runt Peter har den senaste tiden drabbats av flera tragiska händelser. Den man som sköt sig själv i Ludvika den 24 april i vad som verkar vara ett fall av rysk roulett satt vid samma bord som Peter på Stella Blu. Den mördade Fredrik Forsgren som hittades död den 4 maj norr om Fagersta var också en kamrat till honom. Det mordet verkar enligt polisen inte ha något samband med Stella Blu.

Åklagare Catharina Wikner menade att Thomas bråkat med Peter tidigare på kvällen och att han sedan fått skjuts hem av en kamrat och hämtat en pistol.

Thomas säger att han druckit en hel del sprit och även tagit amfetamin och rökt hasch tidigare på dagen. Det fanns dock inga spår av vare sig droger eller alkohol i blod eller urin ett dygn efter händelsen. Minnesbilderna är därför diffusa - något bråk minns han till exempel inte. När det gäller pistolen minns han dock vad som hänt i detalj. Han fick den på krogen av en bekant som han tidigare pratat om att köpa ett vapen av.

- Han tog ur magasinet, gjorde en mantelrörelse och lämnade över det, säger Thomas.

Han tittade på pistolen vid sitt bord och när han reste sig för att stoppa in den i byxorna gick den av. Ett misstag, menade han eftersom han trott att den var "plundrad". Han visste inte heller att någon träffats förrän dagen efter.

- Om det var en olycka, varför stannade du inte kvar? Och de som satt bredvid dig måste ju ha sett att det var en olycka, sa målsägarbiträdet Per Samuelsson och menade att Thomas bara "kom ihåg" det som gynnar honom själv.

Thomas ville inte tala om vilka som suttit vid hans bord, trots att de skulle kunna styrka hans berättelse. Hellre tar han ett längre straff.

- Det är en risk jag är villig att ta. Jag månar om deras hälsa.

Han säger också att han tänkte gå till polisen, trots att han höll sig undan ett dygn innan han greps.

Peter krävde sammanlagt 220 000 kronor i skadestånd samt rätten att föra ytterligare talan om det finns skäl till detta.

Under förhandlingen återkom han gång på gång till att han blivit skjuten bakifrån och kallade Thomas för ett "fegt kräk".

- Att skjuta någon i nacken är det fegaste. Han kan inte ha någon heder om han inte ens vågar se mig i ögonen när han skjuter.

Mer läsning

Annons