Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häkte slår tillbaka efter kritik

"Jag får slåss för medicin och Dextrosol".
Det anmälde en intagen på häktet till justitieombudsmannen (JO).
Nu slår häktet tillbaka. I ett yttrande framförs att Borlängebon inte har anledning att klaga.

Annons

Den 22-årige mannen från Borlänge dömdes för omfattande bedrägerier. I väntan på att börja avtjäna sitt straff placerades han på ett häkte i Gävle.

Och han var inte nöjd med hur han blev omhändertagen.

Under senhösten anmälde mannen, som har diabetes, till JO att han inte ofta fick slåss för att få tillgång till livsviktiga mediciner.

Han tyckte också att häktet inte tillhandahöll tillräckligt mycket Dextrosol, som är druvsockertabletter.

Nu har kriminalvården svarat på 22-åringens klagomål.

I en skrivelse till JO framförs att den behandlande häktesläkaren är erfaren och kunnig när det gäller diabetespatienter.

Då 22-åringen ändå önskade kontakt med specialistläkare, bokades en tid åt honom hos den läkare som ordinarie behandlar mannen. Men, enligt kriminalvårdens yttrande, valde den intagne att avstå från den bokade tiden.

Annan hälso- och sjukvårdspersonal ska också ha försökt tala 22-åringen tillrätta angående läkarbesöket, men utan resultat.

Vad gäller mängden Dextrosol som 22-åringen klagat på så konstaterar kriminalvården att det inte är ett läkemedel och att det normalt inte tillhandahålls intagna.

Däremot erbjuds häktade med diabetes extra söta juicer och frukter. Den som vill ha Dextrosol får alltså köpa det själv.

Sammantaget anser inte kriminalvården att 22-åringen har anledning att klaga. Gällande rutiner har följts och mannen ska ha fått den vård och behandling han behöver.

Nu ska JO pröva anmälan och fatta beslut om häktet ska klandras eller inte för hur borlängebon behandlats under tiden som intagen.

Mer läsning

Annons