Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad för överfallet

Annons

29-åringen är hemmahörande i Sundsvallstrakten och har missbrukat narkotika sedan tonåren. Han förekommer flitigt i belastningsregistret och ställdes nyligen inför rätta för en rad brott i sin hemkommun: två fall av rattfylleri, fem fall av grov olovlig körning, två fall av brott mot knivlagen och flera fall av narkotikabrott.

När hovrättens dom föll i förra veckan blev påföljden skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om fängelse i stället hade utdömts hade strafftiden blivit åtta månader.

29-åringen har länge missbrukat tunga droger, främst heroin, och har inte funnit sig tillrätta i de vårdformer som tidigare erbjudits.

Frivården utsåg en övervakare och förordade en placering på familjehem i Dalarna, dit han kom förra onsdagen.

Men bara tre dagar efter att han kommit till familjehemmet avvek 29-åringen.

- Han försvann i lördags morse. Den här formen av kontrakts-vård brukar bygga på frivillighet, säger kammaråklagare Patrik Säflund.

I går häktades 29-åringen, på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och bilstöld. Han förnekar den grova misshandeln men erkänner att han stulit en bil från Hanrövägen i Falun någon gång under lördagen.

Den stulna bilen stoppades i Hofors ett par timmar efter den brutala misshandeln. 29-åringen, som då körde bilen, visade tydliga tecken på narkotikapåverkan.

Polisen har förhört vittnen som sett hur den 22-årige Falubon oprovocerat blev nerslagen och sparkad i huvudet. Misshandeln inträffade vid halvsextiden utanför Åhlénsgaraget, då 22-åringen var på väg till Kopparvallen för att spela fotboll.

Han vårdas nu på Akademiska sjukhuset i Uppsala och har livshotande skador.

Den kvinna som var i sällskap med 29-åringen under lördagen har hörts av polis, och ytterligare förhör ska höras med 22-åringens kompisar.

Åtal ska vara väckt senast den 3 augusti, om inte åklagaren begär förlängning.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons