Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam aktion mot byggarbetsplatser – 23 frihetsberövades

Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket har genomfört oanmälda kontroller av byggarbetsplatser runtom i landet.
En insats där fokus varit att kontrollera arbetsgivare för att se vilka som bryter mot lagar och regler för att vinna konkurrensfördelar.

Annons

I en aktion mot kontrollerades 390 personer. Tjugo personer omhändertogs för brott mot utlänningslagen, eftersom de arbetade utan tillstånd, två personer medtogs till polisstation ochj en person greps för användande av ett falskt körkort.

390 personer kontrollerades i den landsomfattande aktionen mot byggplatser.

Totalt kontrollerade myndigheterna 32 företag, inklusive underentreprenörer.

På vissa ställen har även Ekobrottsmyndigheten, Migrationsverket och nationella samordningen mot människohandel på Länsstyrelsen i Stockholm deltagit.

– Det är första nationella insatsen vi genomför tillsammans med polisen och skattemyndigheten för att komma åt arbetsgivare som medvetet fuskar för att vinna fördelar över konkurrenterna. Oseriösa arbetsgivare låter arbetstagare riskera hälsa och ibland sina liv för att vinna kontrakt. Så kan det inte fortsätta, säger Patrik Hemmingsson, projektledare på Arbetsmiljöverket för inspektion inom arbetet mot osund konkurrens, i ett pressmeddelande.

De deltagande myndigheterna ser nyttan i att tillsammans motverka osund konkurrens i arbetslivet.

– Oannonserade kontroller ökar möjligheten att i ett tidigt skede upptäcka oseriösa företag. Genom att tumma på olika regler skadar oseriösa företag förutsättningarna för sund konkurrens inom byggbranschen, säger Conny Svensson, nationell samordnare, Skatteverket.

– Resultatet av den gemensamma insatsen, visar på nyttan av en samverkan mellan olika myndigheter när det gäller att motverka den osund konkurrens och exploatering av människor, säger Emil Eisersjö, på polisens nationella operativa avdelning.

Mer läsning

Annons