Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal grannträta en orsak?

Annons

Det kan möjligen vara en förklaring till gårdagens skottdrama.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Christina Wikman vid Ludvika kommun uppger att gevärsmannen i flera år retat sig på hur grannen sköter ägorna.

- Det har klagats på att grannen inte tagit reda på hästgödsel. Man får förstås lägga upp gödsel på sin mark men den får inte ligga kvar hur länge som helst. Gödseln ska komma till användning, förklarar Wikman.

Klagomålen ledde till att Wikman kontaktade grannen och denne lovade, enligt Wikman, att se till att gödseln kom undan.

Gevärsmannen och hans sambo var dock inte nöjda utan återkom med nya klagomål. Gödselproblemet påstods kvarstå.

- De har också kritiserat mig för att jag inte åkt ut till Östanbjörka. Men jag har litat på grannen när han sagt att problemet åtgärdats och jag har faktiskt inte heller tyckt att gödsel från fyra-fem hästar är någon större sak, framhåller Christina Wikman.

För ett par månader sedan beslutade gevärsmannens granne att arrendera ut stall, bostad och mark till den skjutne 25-åringen och hans sambo.

Efter det hade gevärsmannens sambo flera telefonsamtal med Christina Wikman. Sambon hade synpunkter på den utökade hästhållning som skulle följa med 25-åringens flytt till Östanbjörka.

Så sent som den 16 oktober skrev Wikman ett brev till gevärsmannens sambo. I brevet uppgavs att 25-åringen kommer att som mest ha 17 hästar i Östan-björka under perioden oktober-mitten av maj. Sommartid finns hästarna på en annan plats i Väster-bergslagen.

- Hon (sambon) ansåg att det skulle bli för många hästar i byn och att en hage ligger för nära deras sovrum. De pratade om olägenheter med flugor och lukt, berättar Wikman.

Av Wikmans brev till sambon fram-går det att gevärsmannen och 25-åringen hade en diskussion tidigare i höstas när 25-åringen arbetade med att inhägna hagen.

"NN sa till mig att när de höll på att sätta upp stolpar till stängslet kom Er make ut och diskuter-ade placeringen. Enligt NN flyttade han stolparna i samråd med Er make och var sen i den tron att det var OK med placeringen av hagen."

Centerpartisten Erik Jernberg, ledamot i miljö- och hälsoskyddsnämnden, fick under sensommaren också samtal om hästproblemet i Östanbjörka. Han beslutade därför att besöka gevärsmannen och hans sambo.

- Dom tyckte att hästarna skulle gå för nära deras bostad. Jag talade om för dom att vi i nämnden inte kan göra något förrän häst-arna är på plats och det eventuellt uppstår olägenheter.

Erik Jernberg konstaterar att mannen av någon anledning inte verkar tåla hästar. Däremot förefaller han inte hysa något agg mot andra djur.

- När jag var där så gick en person i byn förbi på vägen med några kor. Det hade dom inte alls något emot.

Jernberg misstänker att det som slutade med gårdagens skottdrama en gång började med något groll som sedan spätts på med nya historier. Christina Wikman har samma uppfattning.

- Jag tror att 25-åringen fått ärva en gammal grannträta, säger hon.

Mer läsning

Annons