Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gagnef tryggast i länet

– Gagnef är länets tryggaste kommun.
Det fastslog länspolismästare Sten-Olov Hellberg när polis- och kommunledningen träffades för att diskutera samverkan och brottsförebyggande insatser.
– Antalet anmälda brott i Gagnef är lägre än på många år, konstaterade Peter Karlsson, polisområdeschef Falun-Borlänge.

Annons

Polismyndigheten Dalarna och Gagnefs kommun bygger vidare på de senaste årens överenskommelse, där kontakter, synlighet, punktinsatser och trafiksäkerhetsarbete är nyckelord.

– Kommunen bedriver ett strukturerat och bra brottsförebyggande arbete och med full respekt för de personer som ändå drabbas av brott vågar jag påstå att brottsligheten i Gagnef är av måttlig omfattning, förklarade länspolismästaren under mötet med kommunledningen.

– Statistiskt sett sker det relativt få brott i Gagnef och anmälningarna gäller i första hand inbrott och trafikrelaterad brottslighet, tillade Sten Sabel, biträdande operativ chef.

Hittills i år har drygt 360 brott anmälts i Gagnefs kommun.

Det kan jämföras med drygt 620 vid motsvarande tid ifjol.

I procent räkning är minskningen 41,7.

– Vi har en bra dialog och kan se att punktinsatser, exempelvis under Skankaloss-festivalen och sista april-firandet har effekt, förklarade kommunalrådet Sofia Jarl (C).

– En satsning på ökad synlighet ger omedelbar effekt, som när vi den sista april i år tidigt agerade vid Strandbackens folkpark, där vi beslagtog alkohol och kontaktade föräldrar och socialtjänsten, berättade Peter Karlsson.

Polisledningen betonade att verksamheten till viss del är underrättelsebaserad, men att det också finns en planerad och förebyggande verksamhet, vilket gör att polisnärvaron är förhållandevis hög.

– Vårt kontor i Lindberghallen är visserligen bemannat bara två timmar i veckan, men besöksfrekvensen är inte särskilt hög och vi satsar hellre resurserna på att bemanna en radiobil än ett kontor, påpekade Sten Sabel.

Av överenskommelsen mellan parterna framgår att kontoret ska vara öppet som tidigare, att polis ska besöka kommunen minst en gång per dygn, att punktinsatser ska till för att minska ungdomars alkohol- och droganvändning och att polisen ska skapa kontakter genom att besöka och delta i aktiviteter i skolor, fritidsgårdar och andra strategiska mötesplatser.

– Vi slår oss inte till ro med att vi nu är nere vid i genomsnitt ett anmält brott per dygn i Gagnef, lovade både polis- och kommunledningen.

Mer läsning

Annons