Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias från överträdelse av kontaktförbud

En 26-årig Borlängebo frias av Falu tingsrätt där han stått åtalad för överträdelse av kontaktförbud mot en kvinna han tidigare varit sammanboende med.

Annons

Det var den 18 mars förra året som mannen enligt åtalet bröt mot sitt förbud att kontakta den tidigare sambon. Förbudet hade då gällt sedan den 2 juli 2009. Beslutet hade fattats av åklagarkammaren efter att mannen i juni 2009 dömts för grov misshandel och grov kvinnofridskränkning mot kvinnan som han också har en yngre dotter tillsammans med.

Förbudet sträckte sig då till den 1 juli 2010 men förlängdes därefter med ytterligare ett år. Mannen var därför förbjuden att kontakta ex-sambon då han den 18 april 2010 hade en permission som också hans tidigare sambo också upplysts om av Kriminalvården.

Den aktuella dagen blev dock ex-sambon uppringd på sin arbetsplats av en annan kvinna som ville titta förbi vid hennes arbetsplats för att prata. Hon gick då ut på gatan utanför jobbet där kvinnan som ringt just klev ur en bil som sedan fortsatte en liten bit innan den parkerade.

Kvinnan som klev ur bilen hade då en blombukett i handen som hon överlämnade och berättade att var en hälsning från 26-åringen som var ledsen för det som hänt. Han ville också få framfört att han älskade henne. Kvinnan med blommorna kunde också berätta att han satt i den bil hon kommit i för att han "ville se henne".

Ex-sambon upplede det hela som mycket obehagligt och chockad gick hon tillbaka in på jobbet. Där ringde hon gråtande till en väninna och berättade vad som hänt. Hon ringde sedan upp den som satt barnvakt åt dottern och bad henne att låsa dörren och inte släppa in någon i lägenheten. Därefter anmälde hon mannens försök att närma sig henne till polisen.

I förhör har mannen uppgett att han då permissionen beviljats tog kontakt med kvinnan som överlämnade blommorna och att hon då berättat att hans dotter var sjuk. 26-åringen skulle dagen efter träffa dottern, något han nu inte trodde skulle bli möjligt om hon var sjuk. Han köpte därför blommorna som en "krya på dig"- hälsning från honom till dottern.

Han bad därefter kvinnan att lämna dem till dotterns mamma. Själv hade han stannat kvar i kvinnans lägenhet eftersom han visste att kontaktförbudet förbjöd honom att närma sig ex-sambon.

I förhör har "blomsterbudet" senare uppgett att blommorna var avsedda för dottern och att mannen inte funnits i bilen.

I sin dom skriver tingsrätten att flera omständigheter talar för att mannens blommor var avsedda för den tidigare sambon. Samtidigt finner rätten också ett visst utrymme för att de kan ha varit avsedda för dottern. Det kan därför inte ställas utom allt rimligt tvivel att mannen brutit mot kontaktförbudet. Tingsrätten beslutar därför att ogilla åtalet.

Mer läsning

Annons