Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friande dom mot Thunberg överklagad

/
  • Carl Thunberg, då Sumonja, på en passbild från tidigt 90-tal. Foto: Scanpix.
  • Bild från Handelsbankens övervakningskamera som visar en ur medlemarna i militärligan vid dubbelrånet i Ösmo 1993. Posten och Handelsbanken rånades på exakt tre minuter. Foto: Scanpix.

Annons

Det var i december 2007 som en man i Stockholm försvann och sedan dess inte har hittats. Enligt åklagaren ska mannen ha åkt till Gdynia i Polen där han träffat Carl Thunberg, tidigare Sumonja, dennes bror samt en 38-årig man. Tillsammans ska de tre männen ha kidnappat och dödat mannen. Thunberg och hans bror, som växt upp i Falun, ingick i Militärligan under 1990-talet.

De satt under flera månader häktade i väntan på rättegång men när domen avkunnades i juni friades de alla tre från misstankarna om människorov och mord. Någon kropp efter mannen har heller inte hittats.

Åklagare Henrik Söderman väljer nu att överklaga domen till Svea hovrätt och hävdar att de tre männens handlingar är att bedöma som stämpling eller förberedelse till mord och människorov.

Fakta: Åklagarens bevisning
Enligt vittnen hade mannen en konflikt om pengar med 38-åringen. Det ska ha varit motivet till brottet.
Bokningar och biljetter som visar att de tre männen rest till Gdynia samtidigt som den mördade mannen.
Telefontrafik som visar intensiva kontakter mellan de tre misstänkta samt att de befunnit sig i ett område i Gdynia där åklagaren menar att mannen mördats.
Blod från den mördade mannen som fanns i en lokal i Gdynia som Thunberg haft tillgång till.

Annons