Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friades med hänvisning till nödvärnsrätten

Annons

Det var vid nattklubben Bolanche som de två Borlängeborna, 25 och 30 år, råkade ordentligt i luven på varandra den 3 maj 2009. Efter att bråket inledningsvis enbart bestått av häftig ordväxling fick 30-åringen plösligt ta emot ett knytnävsslag i ansiktet från den andre mannen.

30-åringen reagerade omedelbart genom att slå tillbaka. Det kraftiga slaget tog dock rejält illa. 25-åringen föll medvetslös och blödande till golvet med frakturer i både ansikte och skallben samt med avslaget näsben. Mannen fick föras akut till sjukhus i ambulans.

Båda anmälde varandra för misshandel och har nu ännu en gång stått öga mot öga. Den här gången inför Falu tingsrätt.

Trots de svåra skadorna frias 30-åringen då tingsrätten anser att slaget utdelats i en nödvärnssituation.

- Vi har bara kunnat konstatera att ett enda slag utdelades och att det skedde i nödvärn efter att han själv fått ta emot ett knytnävsslag i ansiktet, säger rättens ordförande, Åsa Nord.

Den versionen stöds också av de vittnesuppgifter som en anställd vid Bolanche kunnat lämna.

Däremot döms 25-åringen till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst för misshandel. I hans fall innehöll åtalet även ytterligare en punkt om misshandel från den 1 februari 2009.

25-åringen hade då misshandlat en annan man vid Centrumgrillen på Stationsgatan i Borlänge. Den misshandlade fick där ta emot ett flertal knytnävsslag innan han slutligen blev slagen med en stol i huvudet av 25-åringen.

Till den mannen dömdes 25-åringen nu att betala ett skadestånd med sammanlagt 8 572 kronor plus ränta. Han ska dessutom betala 2 000 kronor av sina egna försvarskostnader samt 500 kronor till brottsofferfonden.

Mer läsning

Annons