Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstämning i Östanbjörka

Annons

På lite avstånd verkar det vara en vanlig höstförmiddag i lilla Östan-björka, ett par kilometer utanför Grangärde kyrkby.

Ute i hagarna går hästar och kor omkring, lugnt och fridfullt. Sjön Björkens yta krusas av små stillsamma vågor.

Allt är som vanligt.

Om det inte vore för alla polisbilarna och ambulansen som har kört ned på den lilla grusvägen som leder till gevärsmannens hem.

I omgivningarna runt skyttens hem och på grusvägen rör sig uppåt 20 poliser, flera av dem är beväpnade med automatvapnet MP5, en modern k-pist tillverkad i Tyskland.

Nu är det middagstid, klockan har passerat 12.00, och gevärsmannen är gripen men ännu råder en spänd stämning.

- Flytta på er, undan undan, ropar en lång kvinnlig polis till massmedias representanter och en annan polis sätter i gång att snabbt spärra av området.

Det är dags att föra i väg gevärsmannen och poliserna vill inte att tidnings- och tv-fotografer är i närheten när 66-åringen förs till en polisbil.

100-150 meter bort kan den lilla gruppen vid gården följa händelseutvecklingen. Fler personer dyker upp, vissa är upprörda, andra är bedrövade och står med böjda ryggar.

- Han (gevärsmannen) är förbannad på folk som rider på vägen. Han gillar inte att vägen blir upptrampad. Men det är inte hans väg, det är en allmän väg, säger en man.

Någon har hört att det sköts tre skott och att både hästen och ryttaren träffades.

- Det är rent bedrövligt att något sådant här kan hända, säger en man med låg röst och fortsätter:

- Han är en särling på sitt sätt. Han vill vara ensam med sin sambo och verkar inte gilla folk.

Flera berättar att mannen uppträtt mer eller mindre hotfullt vid ett antal tillfällen.

Speciellt verkar han ha retat sig på hästägare i byn som har fått klart för sig att 66-åringen inte vill se hästarna i närheten av sitt hem.

Gevärsmannen är född och uppväxt i Östanbjörka. För några år sedan flyttade han hem till byn igen. Många är väl bekanta med honom, som folk brukar vara i en liten by.

- Han har länge haft ett hett humör. Men nu måste det ha hänt något, ingen människa plockar fram bössan på det där viset.

Däremot är det få som känner den skjutne 25-åringen. Han flyttade hit tillsammans med sin sambo i 20-årsåldern så sent som i augusti-september.

Det unga parets stora intresse är hästar och den här torsdagsförmiddagen hade de bestämt sig för att spela in en video där en av deras hästar skulle vara huvudfigur. Kvinnan skulle sköta kameran medan 25-åringen skulle vara tillsammans med hästen.

Av någon anledning kom de för nära 66-åringen som plockade fram ett av sina sju vapen och sköt ett skott, ett skott till och troligen minst ytterligare ett skott.

En vanlig dag i Östanbjörka var inte vanlig längre.

Idyllen Östanbjörka finns inte längre. Inte som det var före den 31 oktober 2002.

- Nu är det lika bra att flytta härifrån. Här kan man inte bo kvar. Han kommer att vara ute till jul igen, utbrister en man i 60-årsåldern.

- Det är inte så lugnt och fint och vackert i Östanbjörka som folk kan tro, säger en kvinna stillsamt.

Mer läsning

Annons