Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola besköts med laser

/
  • Oftast är det unga personer som skaffar laserpekare. Leken med laserpekare ökar. Bara innehavet av en laserpekare klassas som brott mot strålskyddslagen.

När föräldern kom ut från förskolan med sina barn möttes hon av en skarp stråle som lyste grönt mot husväggen.
– Det kändes väldigt obehagligt i ögonen på en gång när man tittade på den, faktiskt, säger föräldern.

Annons

Det var vid femtiden i fredags eftermiddag som någon besköt förskolan Skogsbrynet i Slätta med grön laser.

– När jag öppnade dörren såg jag den här gröna strålen. Obehaget från den gjorde att jag rent instinktivt sa till barnen "Usch, titta inte på den där gröna strålen", säger hon.

Hon kunde se att den som avfyrade laserstrålen stod på skolgården 100-150 meter bort. Hon bedömer att laserstrålen riktades mot förskolan ett par minuter.

Att den gröna laserstrålen kan vara skadlig för ögonen hade hon ingen aning om. Det fick hon reda på av sin man när hon berättade vad hon och barnen varit med om. Nu har föräldern polisanmält händelsen.

Bo Eriksson, pressinformatör vid länskommunikationscentralen, konstaterar att polismyndigheten tar allvarligt på leken med laserpekare.

– Vi tar det verkligen på allvar. Hur stor omfattningen är vet jag inte så här på rak arm, men antalet anmälningar ökar. Man pekar mot privatpersoner, mot oss poliser och till och med mot piloter, säger han.

Brottsrubriceringarna varierar när det gäller laserpelare. Innehavet i sig är ett brott mot strålskyddslagen och kan ge från böter eller fängelse i upp till två år.

Den som exempelvis pekar mot en bil misstänks för framkallande av fara. Har någon beskjutit en person med laserpekare kan det rubriceras som vållande till kroppsskada, misshandel eller ofredande, beroende på om personen blir skadad eller inte.

I oktober förra året besköts två polismän i Örnsköldsvik med grön laserpekare, båda tvingades uppsöka sjukhus för ögonbesvär.

Mer läsning

Annons