Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förkörsrätt" finns inte

Annons

Jag ska köra rakt fram i en T-korsning där högerregeln gälle. På platsen i fråga har det satts upp en lämna företrädes-skylt på grund av att många inte såg att de som kom från höger hade förkörsrätt.

Nu har det blivit på det sättet att den mötande trafiken kör som om de hade förkörsrätt när de ska svänga in till vänster när jag vill köra rakt fram och har lämna företrädes-skylt.

Gäller inte normala regler vid körning rakt fram på väg och jag har företrädesrätt från de som ska svänga vänster och korsar min körbana?

Emma

Svar: Här använder du ett begrepp som i och för sig är ganska vanligt, men som inte finns, nämligen "förkörsrätt".

I princip har man inga rättigheter i trafiken, bara skyldigheter, exempelvis att iaktta väjningsplikt, alltså lämna företräde.

Jag får ingen riktigt klar bild över korsningen du beskriver, men om du ska köra rakt fram i en korsning där du har väjningsplikt ska du lämna företräde åt en mötande bilist som ska korsa din körbana och svänga till vänster, och som har kört ut i korsningen och påbörjat svängen.

Finns ingen väjningsplikt anses du komma från höger i förhållande till den du möter som ska göra en vänstersväng och korsa din körbana, men det är inte du som har "förkörsrätt" utan den du möter som har väjningsplikt.

Stefan Dangardt

Mer läsning

Annons