Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrapar dömdes till fängelse

Annons

Falu tingsrätt ansåg att det är bevisat att den drygt 40-åriga kvinnan slagit sin dotter två gånger, vid ena tillfället med en sopkvast.

Men misshandeln har inte skett tillräckligt ofta för att det ska anses som fridskränkning.

Det var i januari i år som flickan flydde ut ur föräldrahemmet utan skor. Hon ringde till en lärare och berättade att pappan tänkte slå ihjäl henne. Sedan dess har hon hållits gömd i ett familjehem.

I polisförhöret som följde har hon sagt att hon regelbundet misshandlats av båda föräldrarna under två års tid.

Ofta med tillhyggen. Pappan har även hotat att döda henne vid ett flertal tillfällen.

Under rättegångens första dag i början av februari ändrade flickan på mycket av uppgifterna. Hon menade att hon missuppfattats vid polisförhören, men medgav att föräldrarna vid två tillfällen slagit henne efter att hon varit borta på natten. Tjafs har förekommit mellan henne och pappan, men hon har aldrig känt sig hotad.

Pappan har visserligen hotat att döda henne, men det betyder bara "skärp dig" på hans språk.

Föräldrarna har hela tiden nekat till anklagelserna.

Pappan har medgivit att han någon gång knuffat in flickan på rummet och förmanat henne.

Mamman har erkänt att hon vid ett tillfälle slagit flickan med en sopkvast, men efter det att hon blivit biten i axeln av dottern.

Tingsrätten fann det inte tillräckligt styrkt att föräldrarna regelbundet slagit dottern med bland annat olika tillhyggen.

Inget av vittnena kan styrka att flickan haft spår av misshandel på kroppen. Däremot döms båda föräldrarna för två specifika tillfällen. Ett i höstas då dottern bland annat drogs i håret och fick ett finger brutet. Det andra tillfället var i januari i år då mamman slog flickan med kvasten.

Brotten har föräldrarna gjort tillsammans och i samförstånd.

Tingsrätten fann även pappan skyldig till att vid upprepade tillfällen hotat sin dotter till livet.

I pappans fall är det uppenbart, menade rätten, att var och en av gärningarna har utgjort en upprepad kränkning av dotterns integritet och skadat hennes självkänsla.

Mer läsning

Annons