Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flicka tog tillbaka anklagelserna i rätten

Annons

Föräldrarna åtalades förra torsdagen för grov fridskränkning. De misstänks för att ha misshandlat sin 17-åriga dotter under två års tid, från 2003 fram till 10 januari i år. Pappan ska även ha hotat att döda henne vid flera tillfällen.

Det hela uppdagades den 10 januari i år då flickan sprang från lägenheten efter att ha misshandlats av båda föräldrarna. Hon ringde omedelbart till en lärare som i sin tur ringde polisen.

I polisförhör har flickan uppgett att hon blivit slagen med olika tillhyggen som sopkvast, dammsugarslang och skor. Pappan har sagt att han ska döda henne om hon umgås med pojkar, och att det är lika bra att göra sig av med henne innan hon gör något som skämmer ut familjen.

I polisförhöret vittnar flickan om föräldrarnas kontrollbehov, om att hon måste gå raka vägen hem från skolan och att hon inte får någon frihet alls.

Hon är mycket rädd för pappan och tror att han kan göra verklighet av hoten. Men under gårdagens vittnesmål målade flickan upp en helt annan bild.

Föräldrarna och övriga släktingar fick lämna tingssalen när hon skulle berätta.

Hon tog tillbaka det mesta som hon uppgett i förhör. Pappan är snäll för det mesta och hon är absolut inte rädd för honom.

- Varför har du då en lapp med dig där det står att du ska komma ihåg att säga att pappa är snäll mot dig? frågade Christel Anderberg flickan.

Hon beskriver hemförhållandet att det varit mycket tjafs och att föräldrarna är gammalmodiga. Men det har aldrig varit fråga om misshandel, bara någon örfil från pappans sida.

Varför sprang du då hemifrån den 10 januari, ville åklagaren veta.

- Jag ville leva ett normalt liv.

Flickans berättelse blir flera gånger emotsägelsefull.

Hon säger att mamman aldrig slagit henne, men medger att det skett en gång med en sopkvast när de försökte hindra henne att gå hemifrån.

Hon medger dock att pappan sagt vid något tillfälle att han ska döda henne, men att han inte menar det.

- Vi säger så på vårt språk, men det är inte allvar, säger hon.

- Varför vill du inte berätta om problemen hemma? Är du rädd för vad som kan hända med mamma och pappa nu? frågar åklagaren Christel Anderberg.

- Det är privat, säger hon, vilket blir hennes svar på flera av frågorna.

Familjen kom till Sverige för drygt fem år sedan. Föräldrarna har varit gifta i 30 år och har flera barn. Pappan är i 50-årsåldern och mamman i 40-årsåldern.

Båda tilltalade nekar till alla anklagelser. Pappan medger att han blivit arg på dottern och kan ha uttalat "jag ska döda dig", vilket han menar betyder ungefär "passa dig" på hans språk och inte är något olaga hot. Han kan även vid ett tillfälle ha knuffat henne för att avstyra ett bråk, men att det absolut inte varit fråga om misshandel.

Mamman hävdar att hon aldrig slagit sin dotter, förutom ett tillfälle då hon slog med sopborsten i självförsvar eftersom dottern bitit henne i axeln. Det var ren reflex, menar hon.

Rättegången fortsätter nästa vecka, då bland annat fem vittnen ska höras. Eftersom flickan tagit tillbaka stora delar av anklagelserna kommer åklagaren att använda polisförhöret som muntlig bevisning.

Mer läsning

Annons