Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera vittnen såg mordet

Annons

Även om polisen inte ville ange hur många gärningsmän det handlar om, visar uppgifter till tidningen att det rör sig om minst två personer.

Vidare berättar ett flertal källor för tidningen att tillhygget var en krossad flaska snarare än ett basebollträ. Polisens presstalesman, kommissarie Bo Persson ville dock varken dementera eller bekräfta dessa uppgifter:

- Vi vet ingenting säkert om några tillhyggen överhuvudtaget. Jag vet inte varifrån uppgiften om att det skulle röra sig om ett basebollträ kommit från början.

Enligt polisen kan gärningsmannen eller -männen skadat sig vid misshandeln. Iakttagelser av skadade personer eller fynd av blodfläckar kan därför vara av intresse för polisen, som vädjar om fler tips.

Ett flertal vittnen, som ska ha sett hela eller delar av själva mordet, finns och dessa förhörs fortlöpande.

Åtskilliga personer berättar även om hur en röd Volvo 945 kombi framförts i området i vansinnesfart kring klockan halv tolv - kvart i tolv natten till söndagen. Folk hade fått kasta sig åt sidan för att inte bli påkörda. En person greps av en polispatrull vid ungefär samma tid som mordet på Ulf Grape, men den gripne har ännu ej delgivits misstanke om annat än tillgrepp av bilen. Han sitter anhållen, och det är oklart om han kommer att begäras häktad av åklagare.

- Vi vill gärna ha in fler vittnesmål om bilen och bilstölden, påpekar Bo Persson.

Flertalet rykten följdes under söndagen och måndagen upp i media. Enligt polisen finns dock ännu ingen skäligen misstänkt för dådet.

- Vi jobbar så brett som möjligt, säger mordutredare Leif Nykvist.

Några mediaspekulationer gjorde gällande att mordet skulle ha koppling till mordet på den 29-åriga tvåbarnsmamman Violeta Godevska, på dåvarande restaurang Heden i Hedemora, för två år sedan. En knarkuppgörelse skulle enligt dessa uppgifter ha föranlett mordet på Grape.

Men presstalesman Bo Persson avfärdar dessa rykten med bestämdhet:

- Ja, man måste nog vara mycket konspiratoriskt lagd för att tro på det. Jag kan inte begripa vad det här mordet skulle ha med en knarkuppgörelse att göra.

En utredningsorganisation för grövre brott har nu satts samman. Gruppen består av ett trettiotal poliser från hela länet, Uppsala och från rikskriminalpolisen. Tekniker, förhörsledare, spanare och underrättelsepersonal ingår. Dörrknackningsförhör utfördes och tips bearbetades under gårdagen. Vidare bedrevs inre spaning, bland annat mot interna register över vilka brottslingar som kan ha befunnit sig i Hedemora vid tiden för dådet.

Obduktion av kroppen har genomförts, men inga resultat kunde meddelas i går kväll.

Trots det knapphändiga material polisen har att gå på, har Bo Persson god förhoppning om att kunna lösa mordet.

- Ja, jag tror vi kommer att kunna lösa det. Men det baserar jag på optimism snarare än rena faktauppgifter.

Rikskriminalchef Lars Nylén uttalade sig i går i media om att han utgick från att mordet hade med Ulf Grapes roll som yrkespolis att göra, och att det därmed inte skulle kunna handla om ett rent vansinnesdåd. Detta utgår dock inte dalapolisen ifrån:

- Nej, vi avfärdar ingenting ännu, hävdar Bo Persson.

Sven-Åke Petters, tillförordnad operativ chef vid Polisen Dalarna samt kommissarie för polisoperativa sektionen, svarar på frågor om övriga misstankar.

Kan MC-gäng ha varit inblandade?

- Det kan jag inte svara på. Vi ser inga kopplingar till det.

Kan nynazister ha varit inblandade?

- Det är samma där. Ser inga kopplingar till dessa.

Spaningsarbetet fortsätter nu med förnyad intensitet genom den nya utredningsgruppen.

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons