Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler synliga poliser i Leksand

Under det närmaste året kommer polisen att synas mer i Leksand – både i trafiken och till fots på Noret. Ett önskemål från allmänheten som nu blir verklighet genom det Medborgarlöfte som tecknats mellan polisen och kommunen.

Annons

Kommunpolis Anders Modén och trafikingenjör Lars Lindblom möter Leksandsborna Mimmi Bergdahl, Sylvia Båt Hedvall och Andrew Tutt Wixner.

– Jag skulle gärna se fler poliser på Leksands gator både dag och natt, säger Mimmi Bergdahl när hon träffar kommunpolis Anders Modén utanför Leksands kommunhus.

– Bara att se polisen skapar trygghet och kanske kan det till och med verka avkräckande för den som eventuellt funderar på att göra något brottsligt.

Sylvia Båt Hedvall är av samma åsikt.

– Förr såg man ofta poliser som var ute och patrullerade och det var bra. I utlandet är det fortfarande så och det känns både tryggt och är bra när till exempel behöver fråga efter vägen, säger hon.

Och just synlighet på Leksands gator är något som polisen kommer att satsa på det närmaste året – allt tack vare det Medborgarlöfte som polisen och kommunen skrivit under tillsammans.

Medborgarlöftet bygger på viktiga trygghetsfrågor som Leksandsborna kommunicerat via enkäter och personliga möten med bland andra kommunpolis Anders Modén.

– Det som skulle göra Leksandsbornas liv tryggare är synligare poliser, åtgärder som får ner hastigheten i trafiken och stopp på buskörning på Hjultorget i Insjön och spelande av hög musik på Coop Konsums parkering i Leksand, berättar han.

Och just det är vad det undertecknade medborgarlöftet ska bidraga till.

– Det här är jättepositivt! Polisens närvaro ger en bra möjlighet till dialog, säger kommunchef Göran Wigert.

Kommunens Gatu- och trafikingenjör Lars Lindblom håller med:

Lars Lindblom, gatu- och trafikingenjör i Leksands kommun tillsammans med kommunpolis Anders Modén.

– Vi har ett bra samarbete med kommunpolisen och nu finns det även en tydlig kanal mellan oss och vi kan snabbt ge varandra information om det behövs, säger Lindblom och fortsätter:

– Kommunens trafikmätningar till exempel – de kan polisen nu ta del av och på så sätt kan vi tillsammans arbeta för att sänka hastigheter på rätt ställen.

Kommunpolis Anders Modén – som varit verksam i sex månader – är också mycket nöjd med samarbetet med kommunens politiker och tjänstemän, och alla möten med allmänheten.

– Det känns som vi har hittat ett bra samarbetsklimat, konstaterar han.

Läs mer om Leksand

Mer läsning

Annons