Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler poliser - men inte i Dalarna

/
  •  Foto: Kjell Jansson
  • Flera poliser som tidningen pratat med upplever inte att det ökade antalet anställda poliser i Sverige lett till mer tid på gator och torg.  Foto: Kjell Jansson

Annons

Poliserna i Sverige som helhet har blivit fler under alliansens fyra år i maktposition. Men samtidigt har flera polismyndigheter, däribland Dalarna, dragits med dålig ekonomi och behövt spara. Inga poliser har sagts upp men däremot får de delvis arbeta i receptionen eller som arrestvakter. En konsekvens av att civilanställda fått lämna arbetsplatsen.

Senast för en månad sedan skrev tidningen om hur ordningspolisen i Falun/Borlänge jobbar 300 timmar i veckan med att vakta arresten. Och i veckan skrev Polisförbundet på Dagens Nyheters debattsida att bara en av fyra poliser upplever att antalet poliser ökat senaste åren. Lika många menar att allt färre jobbar i yttre tjänst.

- Ska poliser sitta i arresten så kan de inte samtidigt vara ute på gator och torg, säger Sara Halvarsson, ordförande i Polisförbundet i Dalarna.

- Det känns inte som att vi blivit fler, säger Roland Eriksson, ordningspolis i Falun/Borlänge. Vi går ofta på minimibemanning och har fullt upp att hinna med alla jobb som kommer.

- De poliser som kommer hit syns inte ute, säger Stefan Matsson, polisassistent i Mora. Det är mest på utredningssidan som de hamnar.

Han tror att patrullerande poliser har en avskräckande effekt och påpekar att om man ser en polis längs vägen så bromsar de allra flesta in.

- Många upplever en trygghet i och med att de ser poliser ute, säger Roland Eriksson.

Upplevelsen bland flera poliser är att polisen syns mindre bland folk. Samtidigt som alliansen skriver att deras "satsning på rättsväsendet har gjort polisen mer synlig i människors vardag". De borgerliga partierna har dock rätt i att trygghetsundersökningar visar på mindre oro för brott och otrygghet, särskilt i Dalarna.

Samtidigt som polisen ändå får reaktioner på att de inte syns tillräckligt.

- Allmänheten retar upp sig när man är många ute på ett idrottsevenemang eller när de blir bötfällda vid trafikkontroller, säger Anders Telling, stationsbefäl i Borlänge.

Sara Halvarsson tror att del i arbetet med att få fler poliser i utryckningen är att höja statusen. Hon tar dalapolisens nya våldsrotel som ett exempel på en bra satsning - men som i förlängningen får konsekvenser för poliser i yttre tjänst.

- Nya våldsroteln kräver personal och det handlar främst om personer från Falun/Borlänge-regionen, säger Halvarsson. Men där de kommer ifrån behöver man också fylla på. De enheterna fyller man på med är de som jobbar i yttre tjänst.

Fotnot: Citatet om satsningen på rättsväsendet kommer från den rapport som alliansens rättspolitiska grupp publicerade i april 2010.

Fakta: Ingen skillnad enligt 2 av 5 poliser

25 procent upplever att antalet poliser som arbetar i yttre tjänst på ordnings-/utryckningsavdelningen minskat senaste åren, 40 procent upplever ingen förändring och 24 procent upplever att antalet ökat.

71 procent anser att det är mycket viktigt att det blir fler poliser som arbetar i yttre tjänst.

35 procent anser att närpolisens möjligheter att arbeta brottsförebyggande har minskat på senare år, 23 procent att möjligheterna är oförändrade, 15 procent att möjligheterna har ökat och 27 procent har ingen uppfattning.

Källa: Undersökning som Polisförbundet beställt från Exquiro Market Research, 1700 poliser har svarat.

Fakta: Dalapolisens anställda

2010 556 (473 poliser, 152 civila)

2009 561 (473 poliser, 152 civila)

2008 567 (463 poliser, 172 civila)

2007 557 (457 poliser, 167 civila)

2006 554 (465 poliser, 167 civila)

Källa: Polismyndigheten Dalarna, siffrorna gäller antal årsarbetskrafter i juli månad.

Mer läsning

Annons