Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre butiksrån i Dalarna

/
  • Antalet rån mot butiker i Dalarna minskar. Under de senaste tre åren har antalet sådana brott halverats. Bilden föreställer guldbutiken Juvelen i Falun, som rånades 2010.

Antalet butiksrån blir färre i Dalarna.
I dag sker hälften så många butiksrån, jämfört med för tre år sedan.
– En anledning kan vara att affärsidkarna har blivit bättre på att vidta säkerhetsåtgärder, säger Sven-Åke Petters, dalapolisens presstalesman.

Annons

År 2009 skedde 20 butiksrån i Dalarna. 2010 var siffran 16 och förra året skedde tio rån mot butiker i länet.

Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Att antalet rån mot butik halverats från år 2009 finns det flera bakomliggande orskaer till. Det tror Sven-Åke Petters, dalapolisens presstalesman.

– Dels tror jag att det kan bero på tillfälligheter. Till exempel att vissa förbrytare finns på anstalt under perioden, säger han.

En annan tänkbar förklaring till nedgången när det gäller butiksrån är enligt Petters att affärsidkarna blivit bättre på att vidta säkerhetsåtgärder.

– Man dubbelbemannar under kvällar och helger och förvarar inte längre så mycket kontanta medel i butikerna.

Det kan, enligt Petters, ha inverkan på så sätt att gärningspersonen kan tycka att utbytet av rånet är så litet att det inte är värt försöket.

– Sen vet vi ju också inom polisen var de potentiella brottsplatserna finns och vi har blivit bättre på att punktmarkera i den dagliga verksamheten. Det kan också spela in, menar Sven-Åke Petters.

Mer läsning

Annons