Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre brott i lugna Leksand

Antalet anmälda brott i Leksand förra året är det lägsta på fyra år.
Samtidigt visar brottsstatistiken att anmälningarna om narkotikabrott, skadegörelse, inbrott i villor och cykelstölder har ökat.

Annons

Om man tittar till antalet polisanmälda brott i Leksand förra året så var det 1 005 stycken - nitton färre än året innan.

– Vi har historiskt sett låg brottslighet i Leksand och brukar ligga omkring den här nivån, säger kontaktpolis Jan Blomqvist.

Generellt sett har antalet anmälda stölder minskat även om inbrott i villor och antalet cykelstölder är betydligt fler än året innan.

– Inbrotten i villor är ingen lokal företeelse, utan ett mönster som finns i hela länet. Jag tror inte det är lokala förmågor som ligger bakom de brotten, fortsätter Blomqvist.

Antalet anmälda skadegörelser har också ökat rejält - speciellt i Leksand och narkotikabrotten har mer fördubblats.

– Skadegörelsestatistiken kopplad till annan statistik och jag tror att ökningen till stor del beror på misslyckade inbrottsförsök i bilar.

– Anmälningarna om narkotikabrott är en följd av polisens egna insatser under året. Vi har gjort flera riktade ingripanden som varit lyckade.

Så det är inte så att narkotikan flödar i kommunen?

– Nej, men visst finns den.

Det har nu gått ett år sedan polisstationen i Leksand flyttade in i kommunhuset och tanken var att man skulle bli mer nåbar för allmänheten - har det blivit så?

– Ja, det tycker jag. Jag upplever också att Leksandsborna är nöjda med arrangemanget.

– Det enda som har varit lite problematiskt är när folk ringer till oss. Det går inte att nå oss via kommunens växel utan man måste ringa till polisen på 114 14 och ibland blir folk inte kopplade hit som man önskar, avslutar Blomqvist.

Mer läsning

Annons