Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får straffade hjälp efter fängelsetid?

Annons

Fråga: Jag undrar vad som händer med de krimminella som inte har någonstans att bo, bara har krimminella/missbrukande vänner att komma tillbaka till efter en vistelse i fängelse. Får de ingen hjälp då borde det vara lätt att falla tillbaka till den gamla vanan?

Hur ofta förekommer det våld mot fångar (av tex. poliser) i fängelse och häkten?
Med vänliga hälsningar Ida

Svar: Din första fråga ska egentligen ställas till Kriminalvården, men du pekar på ett av de största problemen för dom som är motiverade att bryta med sitt missbruk eller kriminalitet. Finns det inget skyddsnät när man kommer ut är det lätt att återfalla. Man får dock inte glömma bort att allt står och faller med om individen själv är tillräckligt motiverad.

I fängelser och häkten är det Kriminalvårdens personal som arbetar. Jag har ingen uppfattning om i vilken utsträckning de intagna utsätts för fysiskt våld där, men bara det faktum att man är inlåst, och berövad sin frihet kan naturligtvis skapa frustrationer som kan leda till våld som personalen måste betvinga. Det inträffade ju en tragisk händelse förra året då en anställd på ett häkte blev misshandlad till döds av en intagen.

Poliser är en av få yrkesgrupper som har rätt, och skyldighet, att använda våld. Det är inte ovanligt att personer som vi ska gripa eller omhänderta sätter sig till motvärn, och då måste vi agera utifrån det. Det händer att poliser blir anmälda för att ha använt våld, ibland också i våra arrestavdelningar. Dessa anmälningar skickas alltid för utredning av en särskild enhet vid Rikspolisstyreslen, och de leds av åklagare.

Stefan Dangardt

Mer läsning

Annons