Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får stanna fyra månader till i fängelset

Annons

Den 44-årige Hedemorabon avtjänar för närvarande ett fängelsestraff dömd för grov kvinnofridskränkning, grov våldtäkt och våldtäkt av sin före detta sambo.

I september 2009 ålades mannen med förbud att besöka eller ta kontakt med kvinnan. I december samma år bröt han mot förbundet genom att via ett brev, som lästes upp av en familjemedlem, kräva att kvinna skriftligen skulle ta tillbaka anklagelserna och att hon skulle bli ekonomiskt kompenserad för det. Brevet behövde mannen för ett överklagande till Högsta domstolen.

Senare samma månad överlämnade släktingen ett annat brev från mannen till kvinnan, där han ville att hon skulle ta tillbaka anklagelserna mot honom. Släktingen brände sedan brevet på begäran av 44-åringen. När mannen ringde till släktingen för att förhöra sig om kvinnan gjort som han begärt, vilket hon inte ville göra, talade han med henne på telefon. Efter flera samtalskontakter lyckades han genom hot om hämnd "efter fem års uppbyggt hat", förmå kvinnan att skriva ned det han ville.

Saken uppdagades dock när kvinnan berättade för sitt juridiska ombud om vad som hänt, och brevet beslagtogs i mannens cell.

Tingsrätten anser att kvinnan lämnat en trovärdig redogörelse för händelseförloppet. De menar att brevkontakterna från mannens sida inte varit befogade och alltså inneburit en överträdelse av besöksförbudet. Rätten anser också att det är klarlagt att breven innehöll uppmaningar till kvinnan att ta tillbaka våldtäktsanklagelserna och att överträdelserna inte kan anses som ringa.

Förutom de ytterligare fyra månadernas fängelsestraff ska mannen betala skadestånd till kvinnan eftersom rättens anser hon utsatts för en påtaglig integritetskränkning. Tillsammans med skadestånd för sveda och värk rör det sig om 18 000 kronor.

Mannen nekar till anklagelserna och hävdar att han uppfattat det som att kvinnan själv ville ta tillbaka anklagelserna om våldtäkt. Han hävdar att han inte talat om för kvinnan vad hon skulle skriva, utan bara att han ville att hon skulle ta tillbaka uppgifterna och förklara varför eftersom han inte ville bli stämplad som våldtäktsman.

Mer läsning

Annons