Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelseläkare sparkad

Annons

Det har visat sig att det på anstalten där han arbetade, under förra året skrevs ut mer lugnande mediciner än på något annat svenskt fängelse.

Den 29 september förra året utsatte en 40-årig man från Borlänge två unga kvinnor för grov våldtäkt i ett motionsspår i Mellsta. Mannen greps omedelbart efter händelsen och rätten beslutade att han skulle genomgå en liten sinnesundersökning.

Vid undersökningen, som genomfördes av Göran Källberg, överläkare vid rättspsykiatriska enheten vid Säters sjukhus, framkom att mannen ordinerats stora mängder av lugnande medel i kombination med Viagra. Mediciner som hade skrivits ut av en läkare vid Fosieanstalten i Malmö, där mannen från Borlänge nyligen avtjänat ett straff för bland annat sexualbrott.

Två veckor efter frisläppandet från anstalten våldtog han de två unga kvinnorna.

"Det kan inte uteslutas att medicineringen har ett samband med den nya brottsligheten."

Så skrev Göran Källberg i en anmälan till Socialstyrelsen.

Efter att ha granskat ärendet riktade man skarp kritik mot läkarens förskrivning av de aktuella läkemedlen. Ärendet lämnades sedan vidare till HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd), som just nu tittar på fallet.

En bedömning ska göras om läkaren är lämplig att behålla sin legitimation.

Redan nu avslutar dock kriminalvården sitt samarbete med läkaren.

Han har fått sparken.

Det efter att man tittat närmare på medicineringen av fångar vid Fosieanstalten i Malmö. I det arbetet har man upptäckt att det på anstalten under förra året förskrivits mer narkotikaklassade läkemedel till fångar, än på någon annan anstalt i landet.

Enligt TT rör det sig om tio gånger fler dygnsdoser av lugnande mediciner, bensodiazepiner, än genomsnittet på svenska fängelser.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons