Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse väntar för utpressningsförsök – sonen pressade sina föräldrar på 150 000 kronor

En man från Gagnefs kommun har dömts till åtta månaders fängelse för försök till utpressning mot sina föräldrar.
Mannen har hotat och pressat sina föräldrar på pengar under flera månaders tid.
Själv förnekar mannen brott.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Ditt gamla porslin kan vara värt tusenlappar – här är 10 värdefulla föremål du vill hitta i förrådet

Efter fem års bråk är politikerna överens – Mockfjärd bästa platsen för nytt demensboende

Många rattsurfar – trots vetskap om att det är en trafikfara

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är bosatt i Gagnefs kommun. I omgångar under tre månaders tid, mellan juli och oktober i år, har han hotat sina föräldrar och pressat dem på pengar.

Föräldrarna har vittnat om att de har varit rädda för sin son och att han har krävt att de skulle ge honom 150 000 kronor. Mamman har vittnat om att sonen har sagt saker som att "pengarna ska fram, annars jävlar anamma", att föräldrarna "ska väck" samt att sonen hävdat att han kan leja folk som kan "ta bort" föräldrarna.

Pappan har vittnat om att sonen sagt att han "inte skulle sitta (i fängelse) för en skitsak" utan för något värre, samt att han skulle offra fem skott på föräldrarna. Detta ska han ha sagt vid flera tillfällen. Pappan har även vittnat om att sonen sagt att "rycker jag sprinten är det färdigt". Pappan har också berättat om att sonen har krävt föräldrarna på 150 000 kronor. Pappan har även vittnat om att mamman har mått väldigt dåligt av situationen.

Även en annan släkting har vittnat om situationen och om att föräldrarna har mått väldigt dåligt av händelserna och att de är rädda för sin son.

En man från Gagnefs kommun har dömts till åtta månaders fängelse för försök till utpressning. Falu tingsrätt anser att det står klart att mannen har hotat och pressat sina föräldrar på pengar.

Mannen själv har förnekat brott. Han menar att han inte har hotat föräldrarna alls, även om han har kallat dem för nedsättande saker ibland, vilket dock inte varit något hot.

Han hävdar vidare att han aldrig har nämnt summan 150 000 kronor och att han inte vet vad den summan kommer ifrån. Mannen hävdar att han behöver pengar för att kunna flytta utomlands och börja ett nytt liv.

Falu tingsrätt anser tingsrätten att det framstår som orimligt varför föräldrarna och släktingen skulle ljuga om situationen. Tingsrätten påpekar förvisso att föräldrarna haft svårt att precisera exakt vad som har sagts och i vilket sammanhang, men att de båda har varit tydliga med att sonen många gånger har hotat dem för att de ska ge honom pengar samt att deras vittnesmål kring vad sonen har uttalat för hotelser stämmer överens.

Sammantaget anser tingsrätten det bevisat att mannen har pressat sina föräldrar på pengar genom att hota dem.

Falu tingsrätt dömer därför mannen till åtta månaders fängelse för försök till utpressning. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons