Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse väntar efter körkortslös bilfärd med 1,78 promille: "Svårt att klara sig här utan att köra bil"

En man från Älvdalens kommun har dömts till fängelse för grovt rattfylleri och grov olovlig körning.
Mannen hade 1,78 promille alkohol i blodet efter en biltur i Älvdalens kommun.
Själv erkänner mannen brott och har uppgett att det är "svårt att klara sig här utan att köra bil".

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Stort dokument om världssuccén The Hives: "Vi har varit med under varandras musikaliska uppväxt"

Här är artisterna som tjänade mest – Flera dalanamn på Topp 100-listan

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 55-årsåldern och bosatt i Älvdalens kommun. Den 13 april i år körde mannen bil på riksväg 70 i centrala Älvdalen trots att han saknade körkort.

Samma sak inträffade den 14 juli, även det i Älvdalens kommun. Vid det tillfället var mannen dessutom kraftigt berusad och hade 0,89 milligram alkohol per liter utandningsluft. Detta motsvarar 1,78 promille alkohol i blodet, vilket brukar vara den term som används oftast i dessa sammanhang. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Eftersom mannen sedan tidigare har lagförts för olovlig körning ansåg åklagaren att brotten nu skulle bedömas som grova. Detta höll Mora tingsrätt med om.

Mora tingsrätt har dömt en man från Älvdalens kommun till fängelse i en månad och 14 dagar för grovt rattfylleri samt två fall av grov olovlig körning. Mannen erkänner brotten.

Mannen själv har erkänt gärningarna. Han har uppgett att det är "svårt att klara sig här utan att köra bil". I samband med det grova rattfylleriet berättar mannen att han hade druckit Explorer före färden.

Mora tingsrätt konstaterar i sin dom att mannens erkännande styrks av den övriga bevisningen och att det därmed står klart att han har gjort sig skyldig till brotten. Dessutom påpekar tingsrätten att mannen sedan tidigare har dömts för grov olovlig körning, grovt rattfylleri samt olovlig körning och att han nu har återfallit i liknande brottslighet under prövotiden.

Mora tingsrätt dömer mannen till fängelse i en månad och 14 dagar för grovt rattfylleri samt två fall av grov olovlig körning. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons