Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för notoriskt rattfyllo

Falu tingsrätt dömer en man från Hedemora i 60-årsåldern till tre månaders fängelse för bland annat flera fall av rattfylleri. Vid två av fallen var koncentrationen i blodet över tre promille vid provtagningen, vilket är anmärkningsvärt högt.

Annons

Den 16 april 2010 stoppades han på en fyrhjuling på Västra Långgatan i Säter. Vid detta fall visade provet på 3,13 promille alkohol i blodet.

I början av juni samma år körde han berusad på nytt, denna gång i en personbil vid Centrumkiosken i Säter. Blodprovet visade då på 3,05 promille.

Under rättegången förklarade han att han efter körningen druckit omkring fyra öl med styrkan 7,2 procent.

Tingsrätten konstaterar att även om mannen druckit detta efter körningen, så hade alkoholhalten under körningen ändå varit minst 2 promille.

Mannen fälls också för ett fall av grovt rattfylleri då man mätte upp 1,08 milligram alkohol i utandningsluften när han kört bil på Fabriksgatan i Säter i juli 2010.

Det fjärde grova rattfylleriet hänför sig till den 24 juli 2011 då han körde med 2.71 promille på Vallvägen i Hedemora.

Då mannen saknar körkort omfattar domen även olovlig körning.

Han döms även för två fall av olovligt innehav av farligt föremål, eftersom polisen hittat en yxa i en bil och en kniv i hans fyrhjuling.

När det gällde kniven försvarade sig mannen med att, det var befogat att ha den i fyrhjulingen, eftersom den användes bland annat i samarbete skogsarbete. Falu tingsrätt konstaterar att kniven togs i beslag i samband med att greps för rattfylleri med en synnerligen hög alkoholkoncentration i blodet.

Vid dessa omständigheter är innehavet av kniv inte att betrakta som befogat, heter det i tingsrättens dom.

Mer läsning

Annons