Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett polismord är stort..."

Annons

Det menar däremot vice chefsåklagare Catharina Wikner, som alltså åtalar 21-åringen för mord. Han åtalas även för övergrepp i rättssak, då han ska ha berättat om händelsen för en kvinna och sedan hotat att döda henne om hon gick till polisen.

I februari i år dömdes 21-åringen för framkallande av fara för annan, häleri och grovt vapenbrott. Han fick tio månaders fängelse omvandlat till kontraktsvård med särskild behandlingsplan.

Under tiden 27 juli till 1 augusti hade han permission från behandlingshemmet utanför Stockholm och åkte då hem till Hedemora.

Lördagskvällen den 31 juli umgicks 21-åringen med en 24-årig vän och två kvinnor.

21-åringen och hans kamrat var i färd med att skjutsa hem den ena kvinnan när en polisbil dök upp bakom dem. Eftersom bilen var stulen såg de till att snabbt åka ifrån polisbilen och ställa ifrån sig den. Men 24-åringen gick tillbaka för att hämta sin plånbok i bilen och greps då av polis. 21-åringen fick bråttom iväg från platsen, och kvinnan fick gå till fots hem.

21-åringen gick vidare in mot centrum och hamnade på Tullhusgatan, utanför den port där Ulf Grape bodde. I polisförhör har han sagt att han höll på att dra åt sitt skärp när han kände hur någon bakom tog tag i hans axlar. "Här ska du inte stå och pissa", sade mannen bakom honom.

- Så jag puttade omkull den här gubben och han blev helt galen och gick upp igen och började veva. Då slog jag till honom så han gick i backen, säger 21-åringen i polisförhör.

Han uppger att han sparkade Grape i huvudet mellan tre och fem gånger.

- Sedan började han låta konstigt och jag fick panik och stack därifrån, säger 21-åringen.

Han tog Grapes plånbok med sig, och menar att det inte var förrän han tittade i den som han förstod att han slagit ner en polis. Ulf Grape hade en civil jacka på sig över uniformen.

Ett vittne som såg delar av händelsen säger i polisförhör att det såg ut som att de två personerna höll på med kampsport. Hon såg att de utdelade både sparkar och slag mot varandra och att den ena fick övertaget över den andra.

Det tog inte lång tid innan både nattvandrare, ordningsvakter och volontärer från Röda Korset fick höra talas om misshandeln. De var snabbt på plats för att ge första hjälpen men Ulf Grapes liv gick inte att rädda.

Direkt efter dödsmisshandeln hade 21-åringen återvänt till den kvinna han varit hos tidigare under kvällen. Han tvättade av sig i badrummet, bad henne om nya kläder och sade:

- Jag tror jag har dödat Grape.

Han berättade vad som hänt och sade åt henne att hålla tyst, annars skulle han döda henne. Kvinnan upplevde inte att han verkade ångerfull. Snarare uppträdde han kallt och pratade mycket om hur "stort" ett polismord var. Han sade att det skulle bli stora bilder i tidningarna.

Efter några timmar lämnade han lägenheten.

På tisdagen valde kvinnan att gå till polisen och berätta om det inträffade. Hon var mycket rädd och orolig på grund av dödshotet mot henne.

Det är bland annat med denna kvinnas vittnesmål som vice chefsåklagare Catharina Wikner vill påvisa att 21-åringen haft för avsikt att mörda Grape. En annan person ska enligt åtalet vid något tillfälle ha hört att 21-åringen "skulle ta Grape så småningom".

I övrigt har utredarna inte kommit fram till att det fanns någon särskild hotbild mot Ulf Grape, men de som känner honom är eniga om att han var en välkänd person i Hedemora. I kriminella kretsar uppfattades han som hård och barsk.

- Han var en duktig ordningspolis, han vek inte för något, säger en kollega i förhör.

En annan kollega säger att han hört vissa kriminella kritisera Grape för hans "nitiskhet", men några specifika hot har man aldrig hört talas om. Det finns inte heller några uppgifter om att Grape ingripit mot 21-åringen tidigare, trots att han varit välkänd av Hedemorapolisen under senare år.

Rättegången kan eventuellt inledas i slutet av nästa vecka i Falu tingsrätt.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons