Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enhälligt beslut i polishusfrågan

Rättscentrum i Falun, ordningsenhet i Borlänge och ungdomspoliser på båda orterna. Efter många om och men har Dalarnas polisstyrelse enhälligt fattat beslut i polishusfrågan.
– Med tanke på den oerhört breda diskussionen är jag övertygad om att vi fattat ett bra beslut, säger ordförande Inga-Britt Kronnäs.

Annons

Det var meningen att Dalarnas polisstyrelse skulle ha fattat beslut i den omdebatterade polishusfrågan redan i november, men då underlaget var bristfälligt skickades saken tillbaka till tjänstemännen för komplettering. I fredags var det äntligen dags för beslut. Som väntat kommer Rättscentrum att uppföras i Falun medan ordningsenheten fokuseras till Borlänge. Både Falun och Borlänge kommer att ha ungdomspolisverksamhet. Polishuset i Borlänge blir kvar, om än på mindre ytor. Beslutet togs av en enig polisstyrelse.

– Det känns bra att vi tagit ett steg framåt mot att etablera Rättscentrum i Falun. Nu ska vi jobba fram konkreta förslag som ska presenteras för Rikspolisstyrelsen. Vi hoppas naturligtvis att förslaget går igenom där. Att styrelsen var totalt enig ger verklig styrka. Det har varit en bred process och jag tror att vi har nått en hållbar kompromiss, säger länspolismästare Sten-Olov Hellberg.

Han säger att de arbetat efter utgångspunkten att även befolkningen i Borlänge ska bli nöjda med beslutet.

– Polisen lämnar aldrig Borlänge, där kommer vi alltid att ha resurser så att vi kan tillgodose tryggheten, slår han fast.

Inga-Britt Kronnäs (S), polisstyrelsens ordförande, är också tillfreds med att de kunnat fatta ett enigt beslut.

– Jag har inte varit med om ett enda beslut under alla mina år som föregåtts av en så genomgripande diskussion som involverat allmänhet, kommunledning, politiker, polisledning och myndigheter som kriminalvård och domstolar. Det har varit spännande, och med tanke på den oerhört breda diskussionen är jag övertygad om att vi fattat ett bra beslut.

Under gårdagens möte beslutade Dalarnas polisstyrelse även om kommande budget och verksamhetsplan.

Mer läsning

Annons