Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duo döms för inbrott i båthus – lånade även plasteka för att ta en fisketur

Tre månader i fängelse väntar för en man som tidigare bott i Säters kommun.
Han har dömts för flera brott, bland annat ett inbrott i ett båthus i Avesta kommun där mannen, och en kamrat, stal bland annat en motorbåt.
Mannen döms även för grovt rattfylleri efter en trafikolycka i Västerås kommun.
Han har erkänt samtliga brott.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Bankerna ger dig dyrare bolån i Dalarna än i Stockholm – Expert: "Strunta i storbankerna"

Parkera hunden medan du handlar – nu vill Jens från Orsa ta norska succén till Sverige

Se upp för falska reapriser – här är reglerna som butikerna måste följa

SÅ KÖPER DU PLUS

Mannen i fråga är i 25-årsåldern och bodde tidigare i Säters kommun. Han är numera bosatt i Nordamerika.

För två år sedan, i oktober 2015, åtalade mannen samt en annan man för flera brott begångna i Avesta och Västeråstrakten.

De båda männen har erkänt att de, de 15 juli 2015, olovligen tog och använde en båttrailer samt en plasteka på en plats i Folkärna, Avesta kommun. Mannen från Västerås har förklarat männens handlande med att de bara skulle låna trailern och ekan för att fiska och sedan lämna tillbaka dem, samt att flera andra personer hade lånat utrustningen tidigare.

För detta var männen åtalade misstänkt för två fall av stöld. Västmanlands tingsrätt gör dock bedömningen att männen inte hade tillägnelseuppsåt när de stal sakerna, eftersom de hävdar att de hade tänkt lämna tillbaka sakerna. Tingsrätten anser därför att männen i stället ska dömas för två fall av egenmäktigt förfarande.

Västmanlands tingsrätt har dömt två män, den ene bodde tidigare i Säters kommun, för flera brott. De döms bland annat för att ha brutit sig in i ett båthus i Avesta kommun och därifrån stulit bland annat en motorbåt samt båtutrustning.

Någon gång mellan den 10 och den 14 juli 2015 bröt sig männen in i ett båthus i Fors, Avesta kommun, och stal därifrån en motorbåt, en båtmotor, två flytvästar, ett par vattenskidor, en draglina, en trälåda, en vattentemperaturmätare och två årtullar. Ägaren till merparten av godset har uppgett att godset var värt 38 195 kronor.

De båda männen åtalades därför misstänkta för stöld. De har erkänt brott men uppgett att värdet knappast kan ha överstigit 15 000 kronor, vilket tingsrätten inte håller med om.

Mannen som tidigare bodde i Säters kommun döms även för grovt rattfylleri samt brott mot trafikförordningen, brott som begåtts i Västerås kommun i slutet av juli 2015.

En polisman har vittnat om att han följde efter en bil, som kördes av mannen, och att föraren försökte köra ifrån polisbilen genom att köra i hög hastighet på en smal väg, genom kurvor, backkrön och gårdsplaner. Slutligen körde bilen av vägen och hamnade på taket.

Analysresultatet visade att mannen hade 1,36 promille alkohol i blodet kort tid efter bilfärden. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille alkohol.

I polisförhör har mannen förnekat brotten. Hans försvarare har dock under huvudförhandlingen upplyst tingsrätten om att mannen numera erkänner brotten.

Västmanlands tingsrätt dömer mannen till tre månaders fängelse för grovt rattfylleri, stöld, brott mot trafikförordningen samt två fall av egenmäktigt förfarande. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Hans kamrat döms till villkorlig dom och till att betala 50 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 2 500 kronor, för stöld och två fall av egenmäktigt förfarande. Även han ska betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons