Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelmordet är unikt

/
  • Samhället som spegelbild. Vad som är friskt eller sjukt kan ändras över tid ur ett rättssystems perspektiv. Men det säger inte alltid något om hur människan mår.
  • Förlåta. Hur kan något sådant ske? är en fråga som ställts flera gånger efter dubbelmordet. Kan samhället förlåta? är en annan kanske inte lika ofta ställd fundering.
  • Småstadsidyll. Hedemora är som vilken småstad som helst i Dalarna, bortsett från en sak. Dubbelmordet. Det finns där som en mörk skugga och påverkar människorna som lever här. En del känner otrygghet, andra reagerar knappt längre men livet går vidare.

Annons

Varje år mördas, dräps eller dödsmisshandlas 100 personer i Sverige. I många fall har gärningsman och offer en nära relation till varandra.

Men det som hände i Hedemora natten mot den 24 november förra året är så ovanligt, att det i svensk kriminalhistoria kan betraktas som unikt.

En ung man som, vid sina sinnens fulla bruk, slår ihjäl båda sina föräldrar.

- Vi dräper ofta dem vi älskar, så är det. Men det är ytterst sällan barn dräper sina föräldrar. Det är oftast föräldrar som dräper barn, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

18-åringen genomgick efter dubbelmordet en så kallad stor sinnesundersökning (RPU). I den konstaterades att han inte vid morden eller undersökningstillfället led av en allvarlig psykisk störning.

Professor Jerzy Sarnecki anser att det är fel.

Han menar att 18-åringen omöjligtvis kan vara frisk.

- Han är psykiskt störd.

- Vad den rättspsykiatriska undersökningen har visat är dock att han inte är tillräckligt störd för att passa in i den strängare definitionen av grov psykisk störning, som leder till rättspsykiatrisk vård, säger han.

Personer som begått grova brott och vid RPU inte visar tecken på allvarlig psykisk störning, kan inte dömas till rättspsykiatrisk vård. Istället döms de till fängelse.

Så sent som för 30 år sedan, under 1970-talet, dömdes i Sverige över hälften av alla personer som begått mord, dråp eller misshandel med dödlig utgång till rättspsykiatrisk vård.

Nu är motsvarande siffra cirka 15 procent.

Enligt Jerzy Sarnecki innebär inte det att det i dag finns färre personer som är allvarligt psykiskt störda. Istället är det en spegel av ett förändrat rättssystem.

Som, enligt professor Sarnecki, får negativa konsekvenser.

- Det ger fler livstidsdömda och fler personer med allvarliga psykiska störningar i våra fängelser. Det är naturligtvis inte bra, säger han.

Vad gäller det nu aktuella dubbelmordet i Hedemora, så anser professor Jerzy Sarnecki att fallet kompliceras ytterligare av det faktum att 18-åringen var drogpåverkad när han utförde dådet.

Enligt svensk lag ska den som frivilligt, exempelvis genom berusning, försatt sig i ett tillstånd och sedan begått ett brott vara ansvarig för sina handlingar.

18-åringen, som var drogberoende och påverkad vid dådet, har därför alla odds emot sig när det gäller att dömas till någon form av vård.

Professor Jerzy Sarnecki tror, utifrån 18-åringens beteende under och efter dubbelmordet, att det som hände i villan i Hedemora var en impulshandling. Utlöst av intag av droger och en akut konflikt mellan honom och föräldrarna.

Livstidsdom kan inte bli aktuell, eftersom han inte är över 20 år.

- Vad rätten kommer att fundera över är om det rör sig om dråp eller mord. I det kommer man att väga in att han hade möjlighet att besinna sig, då mamman vaknade i samband med att han tog pappans liv, säger han.

Men 18-åringen gjorde inte det. Istället tog han upp striden med mamman, som fick sin hals avskuren.

I dag hålls rättegången mot 18-åringen. Tingsrätten kommer att behöva betänketid, innan dom i målet meddelas.

Professor Jerzy Sarnecki gissar att utslaget blir mellan sju och åtta års fängelse. Vilket skulle innebära att 18-åringen är ute i frihet om cirka fem år.

Kan han någonsin komma tillbaka och leva ett normalt liv?

- Det beror bland annat på hur väl kriminalvården tar hand om honom. Den här personen är ung, så han är inte chanslös. Men han står inför en rejäl uppförsbacke och kommer att få bearbeta det han har gjort hårt, säger Jerzy Sarnecki.

Och fortsätter:

- Med tiden kommer samhället att förlåta.

- Men han ska för alltid leva med att han mördat dem som stod honom närmast...

Det finns två typer av rättspsykiatriska undersökningar: RPU, även kallad stor sinnesundersökning, som är en mer omfattande undersökning och en så kallad paragraf 7-undersökning, det som ofta kallas liten sinnesundersökning.

Förutom omfattningen på undersökningen skiljer sig en paragraf 7-undersökning från en RPU på så sätt att den får genomföras även om skuldfrågan inte är klarlagd.

Beslutet att genomföra en rättspsykiatrisk undersökning tas av rätten där den misstänkte står åtalad.

Undersökningen genomförs vid en vårdinrättning eller vid en särskild undersökningsenhet.

När undersökningen är klar skriver rättspsykiatern ett utlåtande om personen begått brottet under påverkan av allvarlig psykisk störning, om personen led av störningen vid undersökningstillfället och om personen bedöms ha behov av rättspsykiatrisk vård.

Om så är fallet kan rättspsykiatrisk vård ges med eller utan särskild utskrivningsprövning.

Särskild utskrivningsprövning ges om den psykiska störningen hos den skyldige ger risk för återfall i brott. Då bestämmer länsrätt eller kammarrätt om utskrivning och permission.

Utan utskrivningsprövning tas beslutet av chefsöverläkaren.

Den person som genomgår RPU och inte bedöms vara allvarligt psykiskt störd, kan inte dömas till rättspsykiatrisk vård.

Mer läsning

Annons