Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogpåverkad sminktjuv tog struptag på vakt – kvinnan minns varken hoten eller våldet

Borlängekvinnan ertappades med att stjäla varor på Kupolen när hon var narkotikapåverkad.
Efter att ha förts till arresten sparkade hon en ordningsvakt samt tog struptag på vakten.
Vid ett annat tillfälle har hon snattat öl i en affär i Vansbro.
Nu döms kvinnan till skyddstillsyn. Hon erkänner merparten av brotten som hon döms för.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här öppnar ny sushi-restaurang – lovar unik sushi

Klassiskt dalaföretag firar 100 år – nära att krossas under finanskrisen

Stort dokument om världssuccén The Hives: "Vi har varit med under varandras musikaliska uppväxt"

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömda kvinnan är i 20-årsåldern och bosatt i Borlänge. Den 27 augusti 2016 pep larmbågarna i en affär på Kupolen när kvinnan lämnade affären. I hennes väska hittades bland annat smink och underkläder, till ett sammanlagt värde av 1 290 kronor.

Då kvinnan var påverkad av narkotika medtogs hon till arresten vid polisstationen i Borlänge. En kvinnlig vakt har berättat att kvinnan flög på henne. Vakten fick flera sparkar mot kroppen och kvinnan tog även tag om hennes hals. Vakten har berättat att hon fick panik och svårt att andas. Slutligen släppte kvinnan greppet om halsen och vakterna kunde lägga ner henne.

Vakten har även berättat om att kvinnan i samband med detta hotade vakten och hennes kollega genom att säga att hon skulle sticka kniven i dem. Vakten uppfattade hoten som otäcka och på allvar, eftersom kvinnan hade ögonkontakt med henne och "verkade kall".

Kollegan har berättat att kvinnan sparkade den kvinnliga vakten två gånger och sedan tog struptag på henne, vilket varade i ett par sekunder. Han tog dock inte hoten om kniven på allvar.

Falu tingsrätt har dömt en Borlängekvinna till skyddstillsyn för flera brott. Kvinnan har bland annat stulit varor från en affär och sedan tagit struptag på en vakt samt sparkat vakten två gånger.

Den nu dömda kvinnan har erkänt att hon var på Kupolen för att stjäla och att hon var påverkad av amfetamin. Däremot stämmer det inte att hon tog struptag på den kvinnliga vakten och inte heller att hon ska ha sagt något dumt till vakterna, eftersom "hon är inte sådan". Det enda hon ville var att komma därifrån och hon hade ingen avsikt att hota eller skrämma någon.

Kvinnan döms även för att ha snattat åtminstone två sexpack öl som var värt 152 kronor. Detta skedde på OKQ8 på Älvgatan i Vansbro. den 18 mars i år, och kvinnan har erkänt brottet.

Hon döms även för att ha burit ett knogjärn på allmän plats, vid polisstationen i centrala Borlänge den 2 juni i år. Kvinnan har erkänt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Falu tingsrätt konstaterar i sin dom att kvinnan har erkänt merparten av brotten, men att hon har nekat till hot och våld mot tjänsteman i arresten. Däremot styrker flera vittnen händelseförloppet med sparkarna, hoten och struptaget på vakten. Därför anser tingsrätten att det är bevisat att kvinnan har gjort sig skyldig till samtliga brott.

Falu tingsrätt dömer kvinnan till skyddstillsyn för stöld, snatteri, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman, ringa narkotikabrott samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Hon ska även betala 7 000 kronor i skadestånd till vakten som hon misshandlade samt 152 kronor i skadestånd till butiken där hon snattade ölen. Dessutom ska hon betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons