Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen för skotten i Östanbjörka står fast

Annons

Jonas Fjellgren har fortfarande men efter skottet som träffade honom i benet. Han är besviken på hur fallet har behandlats.

- Jag har inte fått en enda krona i ersättning för sveda och värk, det är tydligen okej att skjuta folk. Han har skjutit en människa och är fortfarande inte straffad. Det var jag som fick flytta från Östanbjörka och han bor kvar, säger han.

Efter skotten beslagtogs Jonas Fjellgrens saker som bevismaterial, dem har han inte sett till sedan dess.

- De tog videokameran som min sambo filmade med, ett ridspö som jag fått specialtillverkat för mig och min ridhjälm. Nu är det ingen som kan säga var mina saker är och jag har inte fått någon ersättning för dem heller, säger han.

Åklagare Christel Anderberg tycker att hovrättens dom var rättvis, och för henne är det ingen överraskning att HD inte tar upp fallet.

- Det hade jag aldrig trott skulle ske. Ska man tro på att det är möjligt att man skjuter tre skott och träffar det man inte vill träffa med två skott, det är inte sannolikt, säger hon.

- Jag var fullt nöjd med hovrättens dom förutom att 66-åringen fortfarande går fri och att det var 26-åringen som tvingades flytta från byn, säger hon.

Hur länge får 66-åringen gå fri innan han hamnar i fängelse?

- Det kan inte jag svara på, egentligen borde han ha suttit häktad fram tills i dag (i går) då domen vann laga kraft. Vi borde ha klagat på att han släpptes på fri fot efter huvudförhandlingen i tingsrätten. Tyvärr är det inte obligatoriskt med häktning om det är försök till mord. Är det däremot mord eller dråp, häktas personen tills det finns en i lagakraftvunnen dom.

Den i dag 68-årige mannens advokat, Björn Henriques, är inte nöjd med hovrättens dom.

- Jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig att min huvudman hade för avsikt att döda. Han ville bara skrämmas för att få ett slut på ridandet på vägen, säger Henriques.

68-åringen är fortfarande på fri fot, och har bott kvar på gården sedan han släpptes från häktet i december 2002.

- Det är inte frågan om ett uppsåtligt brott, den uppfattningen delar jag med min huvudman, säger Björn Henriques.

Hur mår 68-åringen i dag?

- Det vill jag inte svara på.

När 68-åringen hamnar i fängelse är inte fastställt. Först ska frivården i Dalarna få ett papper på att domen vunnit laga kraft, sedan måste även domen föras in i ett datorsystem och kontrolleras.

- Det tar några veckor innan vi får klartecken, då bestämmer vi när personen ska inställa sig och bestämmer på vilken anstalt den dömde hamnar. Det tar några månader från att en dom har blivit giltig tills personen hamnar i fängelse, säger Bo Österlund, frivårdsinspektör på frivården Dalarna.

Mer läsning

Annons