Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen fastställd i hovrätten

Annons

Den 5 januari dömdes den 40-årige mannen från Borlänge till sju års fängelse av Falu tingsrätt. Rätten ansåg honom skyldig till grov våldtäkt av två kvinnor i Mellsta, sexuellt ofredande av ytterligare en kvinna, skadegörelse i en häktescell i Falun, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman och eget bruk av narkotika.

40-åringen överklagade flera delar av domen.

Han ville inte ta på sig ansvar för grov våldtäkt, utan ansåg att brottet skulle betraktas som våldtäkt av normalgraden.

Han ville också att skadestånden till offren, sammanlagt 400 000 kronor, skulle sänkas.

Samtidigt yrkade mannen på att hovrätten skulle ogilla flera åtalspunkter, rörande ett bråk mellan honom och ordningsvakter utanför en krog i centrala Borlänge.

Även åklagaren klagade på tingsrättens dom och ville med det se en skärpning av straffet. Men ingen av parterna fick gehör.

I går fastställde Svea hovrätt tingsrättens dom.

Det innebär att 40-åringen ska avtjäna de sju utdömda åren i fängelse och betala det skadestånd till offren som tingsrättens bestämt.

Mannen, som under våldtäkten i Mellsta fotograferade sina offer med kameramobil, hade också framfört önskemål om att få tillbaka de mobiltelefoner som polisen i samband med gripandet tog i beslag.

Men inte heller det går hovrätten med på.

40-åringen kan dra sitt fall ytterligare ett steg och ansöka om prövningstillstånd vid Högsta domstolen (HD). Det ska vara inlämnat senast den 12 april.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons