Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömdes till fängelse för smuggling

Den nu 54-årige mannen från en mindre by utanför Söderbärke smugglade vid tre tillfällen stora mängder öl, vin och sprit.
Mannen hävdade att alkoholdryckerna var för eget bruk, men tingsrätten i Falun ansåg det bevisat att han hade smugglat och dessutom sålt en del av det. Domen blev tre månaders fängelse.

Annons

Smuggelresorna gjordes 2008–2009 och vid alla tre tillfällen hade 54-åringen sällskap. Något som han anförde och hävdade att resekamraten skulle ha hälften av dryckerna. Ett argument som tingsrätten inte tog någon hänsyn till.

En husrannsakan gjordes hos mannen och det kunde fastslås att han hade smugglat cirka 2 100 liter öl, 250 liter vin och 100 liter sprit.

Mannen sa att alkohol hade en stor betydelse i hans familj. Att han och hans fru drack vin till nästan varje dag och att de på helgerna konsumerade ännu mer. Vidare att hans pappa och dennes sambo också konsumerade stora mängder alkohol och att det på födelsedagsfesterna brukade komma över 80 personer.

I samband med polisens husrannsakan hittades också en lista med priser i svenska kronor vilket tydde på att han även sålt en del av dryckerna. Något som också två vittnen kunde bekräfta.

Tingsrätten gjorde den samlade bedömningen att mannen vid tre tillfällen fört in alkohol i Sverige som varit avsett för annat än personligt bruk. Med avdrag vad som ändå kunde anses vara personligt bruk fick mannen stå till svars för att ha olagligt infört 1 800 liter öl, 100 liter vin och 60 liter sprit.

Med hänsyn till att det har gått relativt lång tid sedan brotten begicks beslutade tingsrätten att straffet skulle begränsas till tre månaders fängelse för smuggling och olovlig försäljning av alkoholdrycker.

Mer läsning

Annons