Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömdes till fängelse

Annons

1 033 555 kronor. Den summan försvann under åren 2000-2004 ur Domnarvets arbetares sjukfond. Fonden handläggs vid Metalls avdelning 63 i Borlänge och där hade den 44-åriga kvinnan under de aktuella åren huvudansvaret för fondens affärshändelser och bokföring.

I samband med bokslutet 2003 gjordes upptäckten.

Någon hade i efterhand ändrat balansen. Det ledde till en intern revision, i vilken man upptäckte att stora summor pengar inte bokförts alls eller på ett felaktigt sätt. Man såg också att pengar från fonden vid 19 tillfällen flyttats över till ett privatkonto- tillhörande den 44-åriga kvinnan.

Efter en omfattande polisutredning åtalades hon för grov förskingring. I tingsrätten nekade hon till anklagelserna.

Hon kunde inte förklara bokföringsmissarna, men uppgav att hon under den aktuella tiden mådde mycket dåligt. Hon var stressad, deprimerad och deltidssjukskriven.

"Jag vet inte vad jag höll på med under den här tiden" sa hon.

Och så skulle det kunna vara, anser tingsrätten- i vissa fall.

Men i andra finner man det osannolikt. Särskilt i de fall där kvinnan bevisligen tagit ut pengar från kassan, upprättat utbetalningsavier som lagts med i bok-föringen, men sedan inte utfört betalningarna. "Enligt tingsrättens mening kan någon annan slutsats inte dras än att felaktigheterna skett avsiktligt".

Under polisutredningen har ett svinn på 741 000 kronor räknats fram ur kontantkassorna, som fanns på avdelningen fram till oktober 2002. En förklaring kvinnan haft till minuset är att pengar som beställdes från banken kanske aldrig kom fram.

Det skulle i så fall innebära att inga pengar försvunnit ur kassan.

Men det finner tingsrätten osannolikt.

Man anser att kvinnan, som skötte kassorna och bokföringen, i så fall borde ha märkt att det saknades stora summor i kassalådorna. Något som rätten med säkerhet också kan säga att de interna revisorerna i så fall skulle ha reagerat på, eftersom kontrollen av kontantkassorna var det enda som gjordes ordentligt.

I bedömningen av kassasvinnet lägger tingsrätten stor vikt vid uppgifterna som under rättegången lämnats av ekopolisens ekonom samt Metallförbundets revisor. De hade båda gått igenom fondens bokföring och i den tyckte de sig se att kvinnan på ett i många fall skickligt sätt dribblat med siffror.

Hon hade skapat en medveten oreda i bokföringen och, genom att ändra den ingående balansen för 2003, sänkt fondens tillgångar med ett belopp nästan identiskt det hon sedan åtalades för att ha förskingrat.

En slump? Nej, tingsrätten anser det styrkt att hon förskingrat pengarna. Och man anser att brottet är grovt.

Vad gäller överföringarna från fondens bankkonto till kvinnans privata konto, så förklarade hon det som rena misstag i tingsrätten.

"Jag snurrade till det rejält", sade hon.

Men då det rör sig om 29300 som vid 19 olika tillfällen överförts, kan rätten inte tro att hon inte var medveten om det hon gjorde.

Därför anses hon skyldig till grov förskingring även i det fallet.

Falu tingsrätt dömer kvinnan att återbetala hela den miljon som saknas i fonden. Hon ska också avtjäna ett år och två månaders fängelse.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons