Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömdes för att ha misshandlat sin son

Mannen hemmahörande i Smedjebacken var misstänkt för att vid två tillfällen ha misshandlat sin son.
Han friades i den ena fallet, men för fälldes för det andra.

Annons

Det var i våras som de två händelserna inträffade som båda ledde fram till åtal. Den ena händelsen utspelade sig i familjens bostad. Sonen lämnade i förhör en ganska osammanhängande berättelse om vad som inträffade. Han påstod dock att pappan hade slagit honom på kinden med öppen hand varvid han blev arg och slog tillbaka. Sonen hävdade vidare att pappan slog honom på näsan med knuten näve och höll i honom så hårt runt bröstet att han kräktes.

Pappan hade en helt annan version, han sa att de skojbråkade när sonen började slå honom allt hårdare. För att freda sig slog han sonen lätt på axeln med öppen hand och därefter gick runt och höll i honom utan att orsaka smärta eller kräkning. Då det inte fanns några till tillförlitliga vittnen, stod ord mot ord. Därför ogillades åtalet i det fallet.

Men åtalet gällde också en liknande händelse vid en annan bostad. Även i det här fallet började pappan och sonen att småbråka, något som mynnade ut i att sonen blev slagen så att han fick en tandskada. Pappan hade en liknande beskrivning av händelsen som i det andra fallet. Att de hade börjat tjafsa och att pappan lätt föste bort sonen, som vände sig om och började slå pappan i bröstet och magen.

Pappan försökte putta bort sonen genom att med öppna händer lätt slå mot sonens axlar och att sonen då flyttade sig så att en hand träffade honom på munnen med tandskada som följd.

I det här fallet fanns ett vittne som sa att pappan hade blivit arg och utdelat åtminstone två slag mot sonen. Uppgifter som Falu tingsrätt inte hade någon anledning att betvivla. Dessutom noterade tingsrätten att pappan hade kännedom om att skojbråk med sonen lätt kunde urarta och att han därför inte borde ha inlåtit sig i sådant bråk.

I tingsrättens dom fastslogs att pappan tilldelat sonen två regelrätta slag med bland annat smärta och tandskada som följd. Pappan dömdes för misshandel och påföljden blev skyddstillsyn och skadestånd till sonen med 5 500 kronor.

Mer läsning

Annons