Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd till sex års fängelse

Annons

Men mannen som bland annat har kallat sig schaman, andlig ledare och kursledare, kunde ha blivit dömd tidigare. Redan sommaren 2001 fick polisen en anmälan om att en flicka blivit sexuellt utnyttjad av honom.

Polisen kunde inte lösa fallet och åklagaren lade ner utredningen. Tidningen kan i dag avslöja att polisen inte vid något tillfälle förhörde den misstänkte mannen. Därför kunde han inte delges misstanke om det anmälda brottet.

- Det får väl stå för den åklagaren att det ärendet lades ner. Med facit i hand var det synd att den misstänkte inte hördes, säger kammaråklagare Ulf Edsfors.

Han yrkade på åtta års fängelse, men anser att Falu tingsrätt ändå ser mycket allvarligt på brotten.

Anmälan kom från en flicka i övre tonåren som gick i terapi hos mannen för sina psykiska problem.

En dag bad han henne komma ensam till meditionsrummet vid midnatt. Han hade lagt ut en filt på golvet. Där fick hon lägga sig.

Sedan förmådde han henne att tillsfredsställa honom sexuellt.

För några veckor sedan förklarade kvinnan inför tingsrätten att det kändes bra att nu få upprättelse.

Mannen har på olika sätt duperat barn och vuxna när han förberett dem för sexuella handlingar.

Under den hemliga rättegången har en flicka vittnat om hur hon utnyttjades som 14-åring.

Hon behövde experthjälp med terapi för att bearbeta traumatiska upplevelser.

Mannen förklarade då för den gråtande 14-åringen att hon i ett tidigare liv varit prostituerad. Med healing kunde han rena hennes kropp. För att få bort hennes "dåliga karma" förgrep han sig på barnet genom att ha sexuellt umgänge med henne.

"Terapin" upprepades vid ett tiotal tillfällen.

En ung kvinna som flera gånger besökte mannens bostad för att få massage för smärtor hon fått efter en olycka har berättat att hon blev hårdhänt behandlad. Shamanen tvingade till sig sexuellt umgänge.

50-åringen är nu dömd att betala sammanlagt 998 000 kronor i skadestånd till elva brottsoffer för kränkning, sveda och värk.

En flicka som var 14 år när hon utsattes för grova sexuella brott får mest. 50-åringen är dömd att betala 225 000 kronor till henne.

Ett av de tolv åtalen ogillades. Det gäller en kvinna som berättat för tingsrätten att hon har en minneslucka från en kväll då hon hade sexuellt umgänge med mannen. Hon hade självmant gått till hans rum.

Kvinnan förklarade för tingsrätten att hon uppfattade det sexuella umgänget som ett led i den behandling hon sökt.

Falu tingsrätt har dömt 50-åringen till sex års fängelse för sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande, grovt sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande.

Han blir kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Mer läsning

Annons