Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd rattfyllerist hävdar att han fick i sig narkotika när han lagade bilar

En man från Ludvika kommun har dömts till dagsböter för tre fall av rattfylleri och två fall av ringa narkotikabrott.
Brotten har begåtts vid två olika tillfällen, i Ludvika och Smedjebackens kommun.
Själv förnekar mannen brott och hävdar att han måste ha fått i sig narkotikan genom passiv rökning i samband med två bilreparationer, vilket tingsrätten anser låter som efterhandskonstruktioner.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: Så mycket tjänar hockeystjärnorna och tränarna i Leksand – en spelare sticker ut

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 50-årsåldern och bosatt i Ludvika kommun. Den 21 mars i år körde mannen bil på Grängesbergsvägen i Ludvika trots att han hade hasch eller annat cannabispreparat i blodet. Samma sak inträffade ett par timmar senare samma dag, på Granitvägen i Ludvika. Därför misstänktes han för två fall rattfylleri samt ett fall av ringa narkotikabrott.

Den 15 maj i år inträffade samma sak på Högstensgatan i Smedjebacken. Även den gången hade mannen hasch eller annat cannabispreparat i blodet när han körde bil. Han misstänktes därför för ett nytt fall av rattfylleri samt ringa narkotikabrott.

Mannen har förnekat brott i samtliga fall. När det gäller brotten i mars så hävdar mannen att han hjälpte några personer matt reparera en bilstereo. När han jobbade med detta satt det ytterligare några personer i bilen. Dessa personer rökte hasch och bildörrarna var stängda. När mannen åkte därifrån blev han stoppad av polisen. Han hävdar att han inte har brukat narkotikan utan att de positiva drogtestet måste bero på passiv rökning i bilen.

När han testades positivt för narkotika för andra gången så måste han fortfarande ha haft narkotikan i kroppen från den passiva rökningen tidigare under dagen.

En man från Ludvika kommun har dömts till dagsböter för tre fall av rattfylleri och två fall av ringa narkotikabrott. Brotten har begåtts i Ludvika och Smedjebackens kommun. Själv förnekar mannen brott och hävdar att han har fått i sig narkotikan genom passiv rökning. OBS: Bilden är arrangerad.

När det gäller händelsen den 15 maj så berättar mannen samma historia. Han hjälpte några andra personer att laga en bil. Dessa personer rökte hasch och mannen måste ha fått i sig narkotikan genom passiv rökning på nytt.

Falu tingsrätt anser att det är klarlagt att mannen hade narkotika i kroppen vid de tre tillfällen som han stoppades. Frågan är då om han har fått i sig narkotikan medvetet eller via passiv rökning.

Tingsrätten anser att mannens uppgifter är vaga och okonkreta och att förklaringen om passiv rökning vid två tillfällen är osannolik och framstår som efterhandskonstruktioner.

Dessutom anser tingsrätten att det erfarenhetsmässigt har varit svårt att uppnå de halter som uppmättes hos mannen vid experimentella studier om passiv rökning, som skett under liknande förhållanden som mannen har berättat om. Därför anser tingsrätten att det är klarlagt att mannen har brukat narkotikan medvetet och därmed är skyldig till samtliga fem brott.

Falu tingsrätt dömer mannen för tre fall av rattfylleri och två fall av ringa narkotikabrott. Mannen döms till att betala 90 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 4 500 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons