Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd man skyller rattfylleri på nödsituation – hans kollega var utelåst från jobbet

Falu tingsrätt har dömt en man från Ludvika kommun till dagsböter för rattfylleri.
Själv förnekar mannen brott. Han hävdar att han inte hade blåst positivt om det andra alkoholtestet hade gjorts två minuter senare.
Dessutom hävdar mannen att han befann sig i en nödsituation då hans kollega var utelåst från jobbet.
Tingsrätten köper dock inte mannens förklaringar.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: Så mycket tjänar hockeystjärnorna och tränarna i Leksand – en spelare sticker ut

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den dömde mannen är i 50-årsåldern och bosatt i Ludvika kommun.

I slutet av maj i år stoppades mannen av polis när han körde bil på Bergslagsgatan i Ludvika. Mannen fick genomgå en alkoholkontroll som visade att han hade 0,17 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket motsvarar 0,34 promille alkohol i blodet. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille alkohol i blodet.

OBS: Bilden är arrangerad.

Mannen har vidgått händelseförloppet men förnekat brott. Han har medgett att det handlade om en nödsituation då han var på väg att hjälpa en kollega att komma in på arbetsplatsen. Dessutom hävdar han att det positiva alkoholtestet beror på att poliserna genomförda provtagningarna på fel sätt.

Mannen hävdar att det gick sju minuter mellan de båda provtagningarna och att om tidsspannet hade varit nio minuter så hade hans analysresultat varit under den straffbara gränsen för rattfylleri.

Dessutom har han uppgett att han tidigare samma dag hade hanterat industrisprit samt att han hade sugit upp bensin ur en slang med munnen och därför fått bensin i munnen och att dessa båda händelser kan ha påverkat analysresultatet.

Falu tingsrätt gör bedömningen att det genom utredningen är styrkt att mannen hade druckit i varje fall en liten burk starköl före bilfärden. Tingsrätten anser att utredningen visar att polismyndigheten har hanterat provtagningen och mätinstrumentet enligt de riktlinjer som finns.

När det gäller tiden mellan provtagningarna så anser tingsrätten att även detta följer riktlinjerna och att tingsrätten utgår från att två extra minuters väntan mellan provtagningarna inte skulle ha påverkat resultatet så att det hade hamnat under den straffbara gränsen.

Mannen förklaring om att han hanterat industrisprit och bensin under dagen anser tingsrätten "inte i betydande och avgörande mån kan ha påverkat analysresultatet", utifrån de övriga uppgifterna i målet. Tingsrätten anser inte heller att situationen som mannen hävdade var en nödsituation "inte under några omständigheter kan anses vara en sådan situation".

Falu tingsrätt dömer mannen för rattfylleri. Han döms till att betala 40 dagsböter à 390 kronor, sammanlagt 15 600 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons