Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var väntat att något skulle hända"

Annons

Christer Kaliff är inte förvånad över det som hände i helgen.

- Det låg i luften. Det var väntat att det skulle bli något mellan de här gänghalvorna, säger han.

Men han menar att det är svårt att komma åt kriminaliteten på krogen. Att ett par vakter ska kunna hålla ordning på hundratals gäster är en orimlighet, särskilt när det händer något riktigt allvarligt.

- Folk tar inte ordningsvakterna på allvar. De förstår inte att det är lika allvarligt som att bråka med en polis.

Skottdramat borde bli en väckarklocka, tycker han. På Stella Blu jobbade två vakter inne på krogen plus en värd i dörren.

- Det är för lite. Minst fyra vakter borde det vara. De som jobbade där i fredags mår inte bra i dag, det kan jag säga.

Det är en utsatt yrkesgrupp. Christer Kaliff har hotats med kniv, pistol och blivit misshandlad. Hans familj har också utsatts för hot.

Och tuffast är det på krogarna runt Borganäsvägen, säger han. Där är publiken yngst och det gör att det blir stökigare.

- Nu är det som om ungdomarna tar på sig vapen och tillhyggen för att de har dåligt självförtroende när de går ut. Men håller de på med droger är det de själva som är hotet.

Alla ordningsvakter har knivvästar, en utrustning som de får hålla med själva. För att inte vapen ska komma in på krogen vill Christer Kaliff att vakterna ska utrustas med metalldetektorer. Frågan är vem som ska betala.

- Krögarna betalar inte något sådant. Inga försäkringar heller. Jag tycker att det är snett på något vis. Jag tycker att vi borde jobba åt samhället, inte åt en krögare.

Christer Kaliff tycker att ordningsvaktverksamheten borde ligga under polisen. Redan i dag är det polisen som ansvarar för utbildningen och varje fredag får de en genomgång med polisen om vad som är på gång. Men Kaliff tycker att det behövs mer.

- Polisen är ett bra stöd, men två veckors utbildning plus en gång per år är för lite. Utbildningen skulle kunna ligga på ett halvår.

Mer läsning

Annons