Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är svårt att skydda sig"

/

Annons

Att personal i butiker är oseriösa och stjäl kortinformation är svårt att skydda sig emot. Det menar Bertil Ellvén, säkerhetsansvarig på Swedbank.

- Personalen måste ju ha kortet för att kunden ska kunna betala. Men lyckligtvis är den här typen av bedrägerier ovanliga. Det har skett några enstaka fall, säger han.

Men själv är han inte rädd för att använda kortet.

- Nej, i vanliga butiker litar jag på personalen. Men är man tveksam ska man inte lämna i från sig kortet, säger Bertil Ellvén.

Vad lämnar bankerna för garantier om någon stjäl pengar från mitt konto?

- Det finns överenskommelser över hur reklamationer ska gå till för den som råkar ut för sådana saker. Om du märker att någon stulit pengar via ditt kort ska du ta kontakt med banken. Kortbolagen och bankerna betalar sedan tillbaka pengarna.

När får man inte tillbaka pengar?

- Om kortet har förvarats väldigt ovarsamt.

Fakta: Så skyddar du ditt konto från bedragare

  • Skydda dig vid uttag. Titta och känn på uttagsautomaten så att den verkar vara som vanligt. Ett av de vanligaste bedrägerierna är att tjuvarna sätter en kortläsare utanpå automatens egen. Då kan de stjäla information från ditt kort. "Ofta sitter den extra kortläsaren ditsatt med tejp. Då kan man känna om den sitter löst", säger Bertil Ellvén.
  • Tejpa inte för koden. Nej, det är inget som Bertil Ellvén rekommenderar. Är man ute efter att kapa kortet lyfter nog butiksbiträdet på tejpen i sådana fall. Dessutom finns risk för att magnetremsan på kortet skadas av tejpen.
  • Skydda din kod, både vid uttag och vid betalning. Ha absolut inte koden uppskriven i plånboken eller på kortet. Tänk också på att inte ha en enkel kod, som exempelvis de fyra sista siffrorna i ditt personnummer eller 1234. De koderna testar tjuvarna först.
  • Spar kvitton! På kvittona står i bland hela kortnumret, även om det är på väg att försvinna. "Det är bra att kunna stämma av sina uttag och inköp, då ser man snabbt om någon tagit ut pengar från det", säger Ellvén.
  • Skydda ditt kort. Ha inte kortet i plånboken i byxfickan. Förvara kortet så att ingen kommer åt det. Att kortet stjäls är också ett av de vanligaste sätten för tjuvar att kunna länsa ditt konto.
  • Ha två konton. Ha inte alla pengar på samma konto. "Skaffa ett annat konto med dina sparpengar och ett konto med en mindre summa på. Då blir du inte av med alla pengar om någon skulle stjäla kortet", säger Bertil Ellvén.
  • Vill du använda ditt kort? Fundera över om situationen är säker. En sen kväll på en skum bar är kanske inte situationen då du ska lämna i väg ditt kort hur som helst.

Mer läsning

Annons