Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den illegala jakten hotar vargstammen

/

Annons

Tidningens genomgång visar att så gott som samtliga polisanmälningar om jaktbrott mot rovdjur/illegal rovdjursjakt i länet läggs ned.

Sedan 2004 har totalt 100 fall av jaktbrott anmälts till Dalapolisen.

35 av dem rör brott mot rovdjur/illegal rovdjursjakt, det vill säga brott som berör varg, björn, järv, lodjur och kungsörn.

Några av anmälningarna lades ned direkt av polisen. Några av fallen är fortfarande öppna.

24 ärenden har skickats vidare till åklagarkammaren i Falun.

Ett av fallen är fortfarande öppet. Det handlar om den vargsvans som hittades på riksväg 80 i Falu kommun i höstas.

Resterande 22 anmälningar har avskrivits. Förundersökningarna har lagts ned, alternativt aldrig inletts av åklagaren. Se exemplen här intill.

Endast en polisanmälan har gått vidare till åtal.

Det handlar om en jägare som 2004 sköt en varg i Orsa som han menade hade attackerat hans jakthund.

Obduktionen av vargen visade att den inte hade några skador orsakade av hunden. Den hade inte heller hundhår i munnen. Jakthunden hade inga skador som visade att den angripits av varg.

Trots det frikändes skytten av Mora tingsrätt.

Åklagare Katarina Lindström överklagade domen till hovrätten för ett år sedan. Fortfarande har den inte tagit upp fallet.

Med anledningen av den nya ändringen av paragraf 28 i jaktförordningen som träder i kraft den 1 maj ska Katarina Lindström ta ställning till om hon ska ta tillbaka överklagandet eller inte.

- Tar man bara hänsyn till ändringen av paragrafen så faller hela överklagandet. Men det finns annat som gör att jag kan komma att stå fast vid överklagandet, säger hon.

- Jag hävdar alltjämt att jag inte tror på skyttens historia.

Varför fälls ingen för illegal rovdjursjakt i Dalarna?

- Oftast handlar det om att vi inte hittar någon skäligen misstänkt. I bland bedömer jag att det inte går att styrka brott, säger hon.

- Ett fall, där lodjur skjutits i hägn, lades ned på grund av den förra ändringen i paragraf 28.

Håller polisens utredningar för låg kvalitet?

- Nu är jag ju förundersökningsledare så jag kanske är fel person att fråga. Men jag tycker naturligtvis inte det. Vi gör så gott vi kan. Oftast har vi inte så mycket att jobba med, säger hon.

- De här brotten begås på undanskymda platser, det finns inte särskilt många vittnen. I de fall det finns vittnen är det många mekanismer som gör att folk inte vill prata om vad de sett.

Dalarna saknar numera miljöåklagare sedan Katarina Lindström bytt inriktning. Miljöbrotten skickas i stället vidare till Utvecklingscentrum i Malmö som nu tar hand om ärenden som rör illegal jakt mot rovdjur.

Är det en fördel att brotten inte utreds i Dalarna?

- Vi får se hur det kommer att fungera. Men som åklagare tycker jag det varit värdefullt att vara med där det händer, säger Katarina Lindström.

- Man har bättre kontakt med polisen, kan själv åka ut på platsen och ge de direktiv som behövs.

- Dessutom är det värdefullt att ha ett bra samarbete med länsstyrelsen. Det kanske blir svårare om åklagaren sitter i ett annat län.

Fakta/Paragraf 28 i jaktförordningen

  • Regeringen har beslutat att ytterligare ändra paragraf 28 i jaktförordningen.
  • Tidigare var det möjligt att skydda sina tamdjur i hagar genom att skjuta rovdjuret. Utanför inhägnade hagar var det tillåtet att skjuta efter att rovdjuret angripit och skadat tamdjuret, inklusive jakthundar.
  • Från den första maj i år är det även tillåtet att utanför inhägnade hagar skjuta rovdjur som hotar tamdjur. En attack och skada behöver alltså inte ha skett. Förutsättningen är att man först försökt skrämma rovdjuret.
  • Nyordningen ges en prövoperiod på två år.
  • Naturvårdsverket får i uppdrag att i samarbete med Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten utvärdera vad förändringen får för konsekvenser för rovdjursstammarna.
  • Förändringen kan bara permanentas om rovdjursstammarna utvecklas enligt riksdagens mål.

Mer läsning

Annons