Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha ett möte om otrygghet

På nätet sjuder samtalen om den senaste tidens våldsbrott i Avesta kommun.
Nu finns också ett upprop för att få till ett öppet medborgarmöte med kommun och polis.

Annons

Många är oroliga över våldsbrotten i Avesta. Nu vill flera få till ett offentligt medborgarmöte med kommun och polis. Tre av dem är Rebecca Larsson, Christina Andersson och Gunilla Pettersson.

Knappt hinner Rebecca Larsson kliva ur bilen innan diskussionen är i full gång. Från ett annat håll kommer Christina Andersson gående. I mitten står Gunilla Pettersson. De befinner sig utomhus i Avesta.

Det intensiva samtalet mellan kvinnorna handlar om rädslan för att röra sig just utomhus på kvällarna. Bakgrunden är givetvis de våldsbrott som ägt rum i Avesta på senare tid.

– Jag hör om folk som blir rädda bara de ser någon komma gående ut från skogen. Väninnor säger att de ska köpa elpistol och pepparsprej. Men det kommer ju inte att lösa någonting, säger Gunilla Pettersson.

Läs mer: Polisen utreder flera nya våldsbrott

Det är Gunilla Pettersson som ”tryckt på knappen” som hon säger, genom att mejla både polis och kommun för att få till ett medborgarmöte. I mejlet skriver hon om den hätska diskussion som uppstått på nätet.

Hon uppfattar att ingen konstruktiv dialog förs kring oron och rädslan efter våldsbrotten. Istället handlar det alldeles för mycket om ”hat och smutskastning och spekulationer angående våra nyanlända i Avesta”.

Hon skriver: ”Många ”vet” att det är någon av de nyanlända som är skyldig, att polisen mörkar medvetet, polisen skyddar nyanlända, polisen håller dessa bakom ryggen, polisen ser genom fingrarna att de kör utan körkort osv i det oändliga”.

Gunilla stör sig på den här typen av utpekanden.

– Det finns en klick personer som hela tiden matar människor med att det är utlänningar som står för allting. Det finns en risk att folk till slut tror att om man möter en helsvensk så är det aldrig någon fara och så smäller det.

Läs även: Flera personer misstänks för grov misshandel i Avesta

Bakgrunden till att de tre kvinnorna möts upp är att de är med i samma Facebookgrupp där många är med och diskuterar och även grälar kring våldsbrotten.

– Jag tänkte, ska jag bara sitta hemma och gnälla. Borde jag inte göra något istället, säger Rebecca Larsson.

Tidigare på dagen har hon skrivit på Facebookgruppen att det är ”lätt att slå näven i bordet hemma i köket”, apropå att många gärna kräver handling av polis och kommun framför tangentbordet.

Nu hoppas hon liksom de andra att kommunen och polisen ska svara positivt på att hålla ett medborgarmöte där oroliga kommuninvånare kan få ställa frågor och säga sitt. Att döma av diskussionsinnehållet i Facebookgruppen finns det många fler som vill det.

– Jag tror många blir ganska nöjda om kommunen och polisen ställer upp på det här. Då har man lyssnat. Nu är det nog många som upplever att de blir överkörda och att ingen lyssnar, säger Gunilla Pettersson.

Mer läsning

Annons