Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De fick all min ilska"

Annons

29-åringen ser blek ut där han sitter, med blicken ner i bordet. Han tittar inte upp när chefsåklagare Fredrik Skoglund visar brottsplatsen på storbild och förklarar händelseförloppet steg för steg. Han tittar inte upp när Mattias Ströms kompisar gör entré för att vittna om hur deras vän sparkades ner på en gata i centrala Falun den 17 juli i år. Han rör inte en min.

När det senaste polisförhöret hölls med honom erkände 29-åringen brott. Han sade att minnesbilderna kommit tillbaka, att han visste att han var skyldig till dödsmisshandeln, men att han inte orkade berätta hela historien än. Det skulle han göra i rättegången. I går var det dags.

29-åringen berättar att han bara hade varit i Hedemora i två dagar när han på fredagen drabbades av ett våldsamt narkotikasug. Han ringde sin övervakare på frivården i Sundsvall och bad att få Subutex utskrivet akut. Det lyckades inte. Oron i kroppen var outhärdlig, han kunde inte tänka på något annat än droger.

Nästa morgon stack han från familjehemmet.

- Jag hade sett fram emot att komma dit, jag ville ha ett slut på det som varit. Men jag klarade inte av det. Jag har suttit inlåst så mycket att jag klarade inte av friheten, säger 29-åringen.

Först åkte han in till Hedemora, där han drack några öl tillsammans med några han träffade. När Systembolaget öppnade gick han in och köpte en flaska körsbärsvin, som han sedan drack under tågresan till Falun.

Där skulle han träffa sin före detta flickvän, och låna pengar för att kunna resa vidare. 29-åringen hade två tänkbara planer: att åka till sin farmor och sedan inställa sig till häktet, eller att åka till Stockholm och köpa heroin.

Men först införskaffades mera alkohol. Tjejen köpte några starköl, 29-åringen stal två flaskor likör på Systembolaget. De satte sig på en gräsmatta och drack, snart var de påtagligt berusade, och började bråka.

- Det byggdes upp mer och mer. Jag blev galnare och galnare, jag har aldrig blivit så tokig när jag druckit förut, säger 29-åringen.

Han talar lugnt och ger en detaljrik redogörelse för hur raseriet tilltog och hur han till slut tappade kontrollen.

Klockan var ungefär 17.20 på lördagseftermiddagen när han fick syn på de fyra killarna som kom gående på andra sidan Trotzgatan. Solen sken, de skulle spela fotboll på Kopparvallen.

- Det var en slump att det var de som fick all min ilska. Det slog slint, säger 29-åringen.

Han minns att han ropade någonting, men inte vad. Han minns att han sprang över gatan, ursinnig. Han minns att en av killarna vände sig om. Sedan svartnade det för ögonen.

Hoppsparken var så hård att det hördes en rejäl smäll. Den tog på Mattias Ströms hals och hans vänner berättar att hans blick slocknade redan i det ögonblicket. Han föll handlöst mot gatan och blev liggande.

Den andra sparken minns 29-åringen. Han hade jagat de andra killarna en bit, innan han återvände och utdelade en sista, hård spark mot Mattias huvud, och försvann uppför trappan mot Åsgatan.

- Jag var ursinnig och reagerade med impulser, det finns ingen logisk förklaring, säger 29-åringen.

- Det kan låta konstigt, men jag var besviken på mig själv för att jag inte hade klarat av kontrakts-vården.

29-åringens missbruksproblem går långt tillbaka i tiden. Han började dricka alkohol när han var 12 år. Något år senare började han ta bensodiazepiner, och snart började han röka hasch. Som 19-åring tog han sin första dos heroin och sedan dess har han varit med om flera överdoser.

I samband med en psykos i mitten av 1990-talet upptäcktes att han fått skador på hjärnan. De senaste åren har han själv märkt hur det "svartnat" för ögonen flera gånger, även när han inte varit påverkad av alkohol eller narkotika.

I familjehemmet i Hedemora skulle 29-åringen börja vägen tillbaka till en fungerande tillvaro. Nu står han i stället inför rätta för att ha berövat 21-årige Mattias Ström livet.

- Jag känner sorg över det som hänt och är ledsen för de anhöriga. Jag känner ilska mot mig själv, säger han.

I dag avslutas rättegången i Falu tingsrätt.

Fotnot: Subutex är ett läkemedel som liksom metadon används för att motverka abstinensbesvär hos heroinmissbrukare. Bensodiazepiner ingår i till exempel Rohypnol, som är ett sömnmedel.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons