Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är viktiga i rättegången

/

Annons

- Det är ett intressant och utmanande jobb, förklarar Linda Tang som åkt hit till Mora från Göteborg. Hai Rydberg kommer från Stockholm och Kim Ramberg från Östersund. Alla tre har bott i Sverige i många år och de har arbetat som tolkar i många olika sammanhang. Nu ska de tala om för rätten vad de fyra åtalade vietnameserna säger och likaså ska de översätta juristsvenskan till vietnamesiska. På grund av att allt som sägs ska översättas blir det en utdragen rättegång som beräknas pågå till fredagen, men måndagen har satts upp som reservdag.

Åklagaren Rickard Wahlqvist började med att berätta om det 300-talet bärplockare som anlitats av ett vietnamesiskt bemanningsföretag för att plocka bär i Särna.

- De har lånat stora summor pengar för att kunna ta sig hit.

Nu fanns det inte mycket bär att plocka vilket skapade oro bland de skuldsatta vietnameserna.

- Upprördheten har så klart riktats mot det vietnamesiska bemanningsföretaget, konstaterade Rickard Wahlqvist.

Den 10 augusti hade företaget erbjudit bärplockarna en viss ersättning som de inte accepterade. Då kulminerade oroligheterna. Ett 30 tal personer tog sig in på företagets kontor där de tillfångatog sex personer och förde ner dem till en källare där fem av dem stängdes in, en släpptes. Chefen på platsen hade dessutom fått händerna bundna.

Någon kontaktade polisen som gjorde en massiv utryckning med flera patruller från länet. Personerna i källarlokalen släpptes ut. Med hjälp av fotografier pekades sex vietnameser ut som de mest aktiva. En av dem har försvunnit, en annan har släppts. De som häktades och åtalades för olaga frihetsberövande, en av dem också för misshandel och olaga hot nekar till anklagelserna.

I onsdags hölls förhör med målsägarna, alltså de personer som blivit instängda i källaren. Det var dock oklart om dörren låsts med nyckel eller om den bara blockerats med en bänk eller ett skåp på utsidan.

Det var ett 30-tal personer inblandade i oroligheterna, ett förhållande som försvarsadvokaterna kan ta fasta på då de ska försöka fria sina klienter. De fortsatta tingsförhandlingarna får visa i vilken grad åklagaren kan peka ut just de här fyra vietnameserna för konkreta brottshandlingar.

Mer läsning

Annons