Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna bidrog med 800 dna-prov

Annons

Till polisen Dalarna inkommer cirka 30000 anmälningar om brott varje år. I det ständiga inflödet av anmälningar är vardagsbrotten eller de så kallade mängdbrotten överrepresenterade. Till vardagsbrotten räknas stöld (ej i butik), skadegörelse, vissa narkotikabrott, misshandel (mellan man och kvinna som är obekanta med varandra) och personrån.

Uppklarningsprocenten vad gäller vardagsbrotten har tidigare varit låg i hela landet. Man räknar med att under tio procent av de vardagsbrott som anmälts har klarats upp. Därför ställde regeringen för en tid sedan krav på polisen att göra någonting åt problemet.

Som en del i det arbetet har en ny organisation skapats, som inkluderar lokala brottsplatsundersökare. De finns i varje närpolisområde och gör tekniska undersökningar av brottsplatser, när det handlar om vardagsbrott.

Skillnaden mellan en lokal brottsplatsundersökare och en tekniker vid tekniska roteln är utbildning och karaktär på uppdrag. En lokal brottsplatsundersökare utbildas i tre veckor, medan en tekniker vid tekniska roteln har två års utbildning bakom sig.

När det handlar om grova brott är det tekniska roteln som genomför platsundersökningar.

-Vid grova brott kan de befinna sig på brottsplatsen i flera veckor. Vi gör en brottsplatsundersökning på några timmar och har en kortare handläggningstid på våra ärenden, säger Håkan Ohlsson och Mats Rissveds, lokala brottsplatsundersökare i polisområde Falun.

Varje år gör de mellan 30 och 40 egna brottsplatsundersökningar som rör vardagsbrott. Till detta kommer också en stor mängd gods som ska spårsökas. Brottsplatsundersökarna säkrar även spår på saker som beslagtagits i samband med brott, sätter samman bilder till fotokonfrontationer samt tar bilder och fingeravtryck på brottsmisstänkta personer.

De lokala brottsplatsundersökarna gör inga egna analyser av de prover de tar. Spår som säkrats skickas i stället till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, för undersökning och registrering i olika register. Bland annat dna-registret, som innan den nya dna-lagstiftningen innehöll ett par tusen registrerade dna-profiler, men som nu växer fort.

Bara polismyndigheten Dalarna bidrog under förra året med drygt 800 nya dna-prov.

Enligt de lokala brottsplatsundersökarna är dna viktigt i pågående brottsutredningar. Och vid en rättegång är det den tekniska bevisningen tillsammans med vittnesuppgifter som ofta avgör om det blir en fällande dom. Därför är en noggrann platsundersökning a och o.

Dalarnas polispatruller är också utbildade i att göra brottsplatsundersökningar. Det innebär att en patrull i vissa fall kan genomföra brottsplatsundersökning och sedan lämna spåren till de lokala brottsplatsundersökarna. I andra fall kompletterar brottsplatsundersökarna den tekniska undersökningen på platsen, eller i helhet genomför den själva.

-Vi kan också få i uppdrag att stötta tekniska roteln vid vissa grova brott, säger de.

Vad gäller vardagsbrotten, som inbrott och stölder, så är blod det vanligaste spåret som tjuven lämnar efter sig. Med blod kan SKL lätt fastställa en full dna-profil, som registreras i dna-registret. Finns samma dna i registret tidigare, får polisen en träffrapport innehållande vilka gamla brott det gäller. På så sätt kan många gamla brott nu klaras upp.

-Samtidigt ska man inte glömma att dna också kan fria, lika väl som det kan fälla, säger Håkan Ohlsson och syftar på att det ibland finns naturliga förklaringar till att en person befunnit sig på en plats, där det sedan begåtts ett brott.

Mer läsning

Annons